Vízöntő kor II.

Az előző cikkben megnéztük hogyan és mi alapján működnek a korszakok és a végén kicsit kiveséztük a Vízöntő energiát. Ennek folytatásaként most az kerül terítékre, hogyan jelenik meg a dualitásban és a mai társadalmi formában ez az archetípus. Maga a cikk is Vízöntősen, azaz valamelyest szenvtelenül kezelendő. 🙂 Nem szándékozom pálcát törni a mai berendezkedésünk felett, mivel egy hosszútávú folyamatban vagyunk és nem lehet tudni, hogy a mai gondok hogyan válnak a jövő előnyére. Tehát ítéletalkotás helyett előbb próbáljuk felismerni, a lentebb tárgyaltakat és innen tovább haladva a harmadik rész fogja taglalni, hogy mi lehet a helyes hozzáállás.

A Vízöntő jegy egyik jelszava: tudok, méghozzá fénysebességgel gondolkodva. Az informatika korában ez egy nagyon egyértelmű párhuzam, mivel a rendelkezésre álló információ mennyisége rég meghaladja a feldolgozóképességünket. A netes könyvtárak, archívumok, a Wikipédia, a Google Maps a letölthető e-bookok bődületes infócunamit hoznak létre és ember legyen a talpán, aki rendszerezni, rangsorolni próbálja őket. Emellett a fénysebességű gondolkodás szinte alap követelmény a tőzsdén, a marketingben, a kreatív szakmákban, a tudományban, mivel mindenhol verseny van és növekedés alapú gazdaságban élünk. Ennél fogva az iskolák és a képzések is a gyorsaságot részesítik előnyben. A youtube-on pedig terjednek a Hogyan tanulj meg fél óra alatt alatt… videók. Az elménk működésének gyorsulása láthatóan azzal a veszéllyel fenyeget, hogy teljesen elszállunk a valóságtól, aminek első jelei már használható eszközök formájában megjelentek. Virtuális szemüvegek, VR maszkok, realisztikus játékok, alternatív valóságok. Mind-mind egyre szebb menekülési útvonalakat kínálnak a realitástól.

A szólásszabadság mai formája is szintén a Vízöntő energiához köthető. Kiegyensúlyozott formában pontosan arra tudja terelni az embereket, amerre kell: hogy mindenki felfedezze a saját egyéniségét, figyelembe véve azt, hogy hol a helye a világban és ehhez objektív tények álljanak a rendelkezésére. Egy tudatalatti sérülés kompenzálására viszont kevés kielégítőbb terület van, mint az anonim internetes kommentelés vagy blogolás. Ott aztán lehet fröcsögni kvázi mindenféle következmény nélkül és az internetes trollok ezt használják ki.

Forrás: www.giphy.com

Egy másik jelszó: a saját utamat járom. Ez a kifejezés az egyéniséget, az individualizmust takarja, ami egy eleve kötelező lépcsőfok a tudatfejlődésben. Jung megfogalmazásában az ember előbb-utóbb eljut egy olyan pontra, amikor leválik a csordáról. De mi van, ha mindenki azt hiszi, hogy ő már egy kifejlett egyéniség? Mi van, ha sokaknak ez egy belógatott répa, amit valójában még értelmezni sem tud, de kiélheti benne a gyermeteg szabadságvágyát? Mi van, ha csak azt látja benne, hogy neki mindent szabad, bármi lehet és ehhez bármilyen eszközt bevethet?

Ekkor bizony az van, hogy a büszke ego a saját kezébe veszi az irányítást és hegeszt egy ‘önálló vagyok’ feliratot magára. Még akkor is, ha a szüleinkkel élünk, nincs munkánk, nincs egzisztenciánk, nincs párkapcsolatunk, nincs etikánk, nincs emberségünk. Az egyéni szabadság így átcsap szabadosságba és egy bohózat-tragédia válik az életből, ahol semmi nincs a helyén. Egy olyan életmódot élünk, amire még nem értünk meg, de megpróbáljuk eljátszani, sőt kikövetelni. Nem tiszteljük a tekintélyeket, sem a szabályokat, de elvárjuk, hogy működjön az életünk méghozzá nélkülük.

A kommunizmusnak is az lett volna a célja, hogy ugyanolyan arányban részesüljön mindenki a javakból, tűnjön el a magántulajdon, de a próbálkozás még korai volt és tudjuk milyen véget ért. Manapság a liberalizmus és az egyenjogúság vette át a vezető szerepet, de ennek is látszanak a visszásságai. Valószínűleg lesznek még előttünk struktúraváltások, de mindaddig az összes társadalmi berendezkedés diszfunkciós lesz, míg észre nem vesszük, hogy nem az egyenlőség sémáját kell ráhúznunk mindenkire, hanem észrevenni, hogy egy egészséges társadalom eltérő tudatszintű egyénekből áll, akiknek mást és mást jelent a fejlődés.

Forrás: www.blog.hu  Fordítás: Az egyenlőség nem jelent igazságosságot.

A spirituális életben nagyon ingoványos talajra érkezünk, ha az egyenlőség témáját boncolgatjuk. Rengeteg könyvben szó van arról, hogy mindenkiben ugyanaz a lélek van. Mindenkiben ott lapul Isten. Akkor mindenki egyenlő, nem? Hát nem! Az egyenlőség hite valójában csak átmeneti gyógyírt jelent a sérült gyermeki részünknek, aki nagyon szívesen rácuppan arra, hogy ő valójában egy Isten, hiszen ezzel kompenzálva van minden el nem fogadás, nem szeretés, sérülés, amit a gyerekkorban megéltünk. Így különlegesek vagyunk!

Ha az isteni mivoltunkban és azon a tudatszinten élnénk itt a Földön, akkor el tudnám hinni, hogy egyenlők vagyunk. De ide emberként, eltérő tapasztalatokkal, eltérő generációs problémákkal érkezünk és ha akarjuk, ha nem, van egy kötött hierarchia, ami a tudatunk fejlettségének a szintjéhez kapcsolódik. Az igaz, hogy ugyanaz a lélek lakozik Pál Feriben és Győzikében, de szívem szerint inkább Ferire bíznék felelősségteljes feladatot. 🙂

A spirituális egyenlőség azt a fordulatot hozta a világunkba, hogy jelenleg sokkal kevesebb gátja van a tanok átadásának, és ezt bélyegezhetjük jónak, mivel bárki foglalkozhat manapság önmaga szakszerű fejlesztésével, de rossznak is mivel hígul a minőség. Így manapság muszáj kifejleszteni a kritikai érzéket: ha valaki egy hétvégés megvilágosodást vagy ego letevést ígér, akkor kezdjünk el gyanakodni.

Ha megnézzük a filmvilágot, akkor ott is zajlanak a különlegességet, idegenséget, rendhagyóságot kihangsúlyozó folyamatok. A felszaporodó képregény filmek (X-men, Avengers, Iron man…), sci-fik (Star Wars, Star Trek…) főhősei mind olyan képességekkel vagy küllemmel rendelkeznek, amely által kívülállók, és ezért nagyon tudunk velük azonosulni, hiszen mi is ezt érezzük magunkban össznépi szinten. Véleményem szerint ez nem azért van, mert a korunkban már kizárólag kristály – , indigó – és ki tudja még milyen gyermekek születnek, hanem a otthontalanság és az anyátlanság érzése miatt. Már sokszor a szüleinknek, sőt az ő szüleiknek sem sikerült megtapasztalniuk, hogy milyen a befogadó, nyugodt, szeretetteljes otthon, úgyhogy ne csodálkozzunk, ha nekünk sincs erről fogalmunk, sőt a mai fénysebességű világ nem is támogatja a megnyugvást.

asztrológia, vízöntő
Forrás: moviefone.com

A harmadik jelszó: forradalmasítok, méghozzá az igazság jegyében. No itt aztán bőségesen van információ egészen a középkortól kezdve, főleg az Uránusz felfedezésétől. Berobbant az életünkbe az ipari forradalom első, második és most a harmadik hulláma. Eszeveszett sebességgel születnek a tudományos felfedezések, egyre fejlettebb gépek, mesterséges intelligenciák, számítógépes játékok, speciális effektekkel készült filmek, új spirituális irányzatok, új nemiséggel kapcsolatos irányzatok.

Kétségtelen, hogy ezek többsége rendkívüli életminőségbeli váltást hozott az életünkbe, azonban meg kell vizsgálni a túlzásokat. Például a nemi szerepek átrendeződésében mindenki a bőrén tapasztalja a rendhagyó hatást. Onnantól kezdve, hogy mindenki egyenlő, a nemek közt is eltűnnek a különbségek (bár biológiailag azért megmaradnak) és a klasszikus párkapcsolati berendezkedés is idejétmúlttá vált.

asztrológia, vízöntő
Forrás: www.facebook.com

A forradalmasítás az életmódunkat is érinti. Egész iparágak vannak kiépítve a gyors fogyasztásra:  gyógyászat, étrend kiegészítők, étkezés, edzés, tanulás. Nincs idő mindent figyelembe venni, főleg egy mérhetetlen, megfoghatatlan lelket, ezért a bajok felületesen, bogyókkal vannak kezelve. Fáj a fejed? Dobj be egy pirulát és már 1 órán belül el is múlik. Éhes vagy? A következő sarkon van egy gyorsétterem. Nincs otthon kaja? 50 percen belül házhoz jön a pizza. Fel akarod venni valakivel a kapcsolatot? Írj rá facebookon, vagy hívd fel.

Az igazságkereső újítási vágy a hatalmi struktúrákat alapjaiban rengeti meg. Gondoljunk csak az Anonymus csoportra, a Wikileaks-re, a Zeitgesit mozgalomra vagy Snowdenre. Mindőjük a szabadság ideáját tűzte a zászlajára, a hatalom és az elnyomás ellen. Nem valószínű, hogy valaha sikerül őket ellehetetleníteni, mert a korszellem pont nekik dolgozik. Egészséges formában a Vízöntő archetípus tényleg arról szólna, hogy minden egyén egyenlő esélyekkel vágjon neki az életének és ne kelljen már azért hátrányt szenvednie bárkinek, mert egy trónon basáskodó fickó épp rossz minőségű pudingot ebédelt. Viszont, ahogy a cikk első részében megtárgyaltuk, itt a dualitásban, minden két oldalú. Ezért az igazságvágy átcsaphat fanatizmusba (Hitler), az újítási vágy hagyományrombolásba (az ISIS ősi városokat rombol), a fejlődés gyökértelenségbe (virtuális valóságokban élő gyerekek) és az egyenlőségvágy anarchiába (francia forradalom, arab tavasz).

A következő részben folytatjuk a téma kivesézését, megnézzük jobban a pozitív oldalt és azt, hogy ez a folyamat a Vízöntő korban merrefelé vihet minket.

1. rész

3. rész

(Fejléc kép forrása: www.pixabay.com)