Vízöntő kor III.

Az előző cikkben megnéztük a Vízöntő kor jelenségét a mai társadalmi berendezkedésünkre vetítve. Néhány példán keresztül átvettük, hogy a korszellem milyen hatással van az életünk területeire. Láthattuk, hogy a Vízöntő jegy, ahogy az összes többi, úgy működik, mint egy szoftver a számítógépen. Isten valamikor rákattintott kétszer és azóta működik mindannyiunkban, valamint 2160 évente egy teljes korszak alap hangulatát átszínezi. Most pedig kitérünk arra, hogy miként alakítsuk a hozzáállásunkat, vagy kell-e egyáltalán alakítanunk.

Induljunk ki a sorozat első részében említett hasonlatból. A Föld és az ember pontosan olyan viszonyban van egymással, mint az ember és a sejtjei. A Föld egy komplexebb rendszer, saját evolúcióval, melynek része az emberiség. Ebből a perspektívából nézve az ember akkor jár a legjobban, ha betölti a funkcióját és nem próbál vigéckedni, ahogy azt a rákos sejtek teszik az emberen belül.

Mit jelent az, hogy betölteni a funkciónkat?

Az előző részben kitértünk arra, hogy a Vízöntő archetípusban lévő egyéniségre törekvés a felnövés folyamatához is hozzájárulna. A csoporttal tartó, önállótlan gyerekből, egy kritikai érzékkel megáldott, középponttal rendelkező felnőtt lesz a pszichológia szerint. C. G. Jung egyik könyvében írta, hogy a személyiség fejlődésében be kell következzen egy olyan szakasz, amikor az ember leválik a csordáról, és egyéniséggé válik. Eközben egyik végletből a másikba esik, míg rá nem lel a középpontjára.

önbecsülés, leválás, asztrológia, önismeret
Forrás: google.com

Elérni az önálló állapotot azt jelenti, hogy megszabadultunk a kényszerű megfelelésektől, a családi hagyományok muszájból követésétől, saját magunk bűnösségtudatától, lenézésétől és még attól is, hogy Kosok, Rákok vagy Vízöntők lennénk. Ebben az állapotban tiszteletben van tartva a saját egyéniségünk és mindenki másé. Ez nem azt jelenti, hogy elfogadom, ha terrorista úr le akarja robbantani a fejemet a helyéről, mivel ebben az állapotban azt is meg tudjuk különböztetni, hogy kire és mire érdemes időt és energiát szakítanunk. Nincs ugrálás elérhetetlen vágyak felé, nincs álmodozás a földi létből kiszakadásról, nincs sóvárgás a különlegesség iránt, mert teljesen tisztában vagyunk vele, hogy hol a helyünk és ha éppen arra van szükség, megvédjük magunkat.

Ha egy élő és ismert példán keresztül szeretnénk látni, hogyan működik sikeresebben a Vízöntő energia, akkor Elon Musk nevére kell rákeresni a gugliban. Ez a férfi ha másért nem, akkor a Tesla elektromos autó miatt biztosan ismerős.  Nem néztem utána se a születésének, se a képletének és őszintén szólva nem is éri meg a kutatást, mivel a munkássága magáért beszél. Ő az, aki hipersebességgel, zseniális tervekkel és határtalansággal dolgozik, mindeközben közösségi szinten gondolkodik és szédítő sikereket ér el, tehát feltételezhetjük, hogy legalább részben már ráakadt a saját középpontjára. Egyértelmű, hogy a profit nála is szerepet játszik, hiszen üzletember, és megszállott munkamániás, tehát nem példaképnek szánom, csupán szemléltetésnek.

asztrológia, vízöntő
Forrás: telegraph.co.uk

Az előző korokhoz képest egyébként nem változott az, hogy emberként a saját központunk felfedezése, az Önvalónk megismerése a cél. A korszakok, kultúrák, társadalmi struktúrák változnak, de az alapvető érzések és gondolatok pontosan ugyanolyanok, mint ezer évekkel ezelőtt. Ez a korszak, ahogy az összes többi, színpadként szolgál az önismerethez és a felnövéshez. Folyik szépen a maga útján, és nekünk maximum annyi dolgunk van vele, hogy megismerjük, de befolyásolni nem tudjuk.

Ez nem jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk, mivel minden korban születtek olyan emberek, akik nagy dolgokat vittek véghez. Számunkra nem a nagy dolgokon van a hangsúly, hanem azon, hogy egyáltalán lehet dolgunk, van funkciónk és azt kell megkeresni. Néhányan már megtalálták vagy jó úton járnak. Egy svéd milliomos esőerdőt vásárolt, hogy megóvja a fákat a kivágástól; Indiában 50 millió fát ültettek 24 óra alatt, és egy teljesen önellátó település létesül Hollandiában, amire itthon is létezik már kezdeményezés.

A jelenlegi társadalmi berendezkedés, a nemi szerepek, az értékrendünk az eddigi folyamataink eredménye, tehát ez mind változni fog és a változást mi alakítjuk. Van aki a középpontja szerint, van aki utat keresve, és van aki a sötétségben botorkálva. Annyi biztos, hogy az állandó rohanás, gyorsaság, mértéktelen fejlődés eredménye a fénysebességű kiégés és ez már nagyon sok embert érint. Kiégett emberek, kiégett gyerekeket nevelnek, akiknek már nincs céljuk, nincsenek perspektíváik, csak egy sárga patkányt akarnak levadászni a telefonjukkal. 🙂 Majd amikor ebből is kiégtek, akkor jöhet az újabb sláger játék, de a kiégés egyre gyorsabb és gyorsabb.

asztrológia, vízöntő
Forrás: facebook.com

Akármennyire furán hangzik, ez nekünk jó, mert egyre gyorsabban kifutnak azok a lehetőségek, ahová menekülni lehetne. Van aki persze azt fogja választani, hogy leszedálja magát egy életre egy virtuális valóságban, csak ne kelljen szembesülni a realitással, de lesznek továbbra is erős emberek, akik unják a banánt és tesznek azért, hogy megleljék a középpontjukat.

Összefoglalva tehát az eddigieket.

Ebből az egyszerű mondásból kiindulva: ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent; egy elég pontos kép tárul elénk az emberiség kollektív állapotára vonatkozóan. Teljesen tisztán látszik mennyire vágynánk arra a különlegességre, amit a szülőktől esetleg nem kaptunk meg (filmek, játékok), arra, hogy meghallgassanak (szólásszabadság, blogok, vlogok), hogy elfogadjanak úgy, ahogy vagyunk (mindenki egyenjogú és egyenlő), hogy felszabaduljunk a saját bűntudatunk alól (korlátozásmentesség, értékrendek felrúgása), hogy mentesüljünk a fájdalmaktól (rohamtempó, technológia, virtuális világ).

Isten biztos nem viccből teremtette így a világot, tehát ami most folyik az nagyobb léptékből nézve rendben van. A korok változnak, a színpad változik, a sztorik változnak. Egy dolog nem változik: a cél. Önmagunk megismerése amilyen mélyen csak lehet, túl a felszíni szerepeken, túl a megfeleléseken, túl a személyiségen, túl az egón, túl azon, hogy melyik jegyben születtünk. Nem vagyunk lekorlátozva, tehát ha valami nem tetszik, tegyél ellene! Ha valamin változtatni szeretnél, emeld ki magad a megszokásokból! Ha nem megy, keress segítséget! Van, aki már megtette előtted.

Született egy pár cikk azzal kapcsolatosan, hogy miként tudunk rálelni a középpontunkra, milyen buktatók és kihívások vannak az önismeretben és egyáltalán hogyan fogjunk hozzá. A Segédanyagok menüpontban bővebben találtok ezekről információt.

Ha pedig lövésed sincs arról, hogy hol kéne kezdeni, teljesen tehetetlennek érzed magad, akkor üdv a klubban! 🙂 Én is éreztem már magam így párszor. Ilyenkor a humorhoz nyúlok. 🙂


1. rész

2. rész

(Fejléc kép forrása: www.pixabay.com)