A 13. csillagjegy

Pár nappal ezelőtt egy megosztáson keresztül belefutottam egy cikkbe, aminek hatására a fejem tetejére szaladt a szemöldököm. 🙂 A Cosmo magyarországi honlapja leközölte azt, hogy a NASA megváltoztatta a csillagjegyek dátumait és betett egy tizenharmadikat is, így mindenki csekkolja le, mi az új “megszólítása”. Sejthető, hogy ez a hír szélvészként végigsöpört az interneten és beindult a csámcsogás.

A hír röviden szólva kamu!

asztrológia, csillagjegy

Először is a NASA nem foglalkozik asztrológiával, számukra ez nem tudomány. A NASA űrkutatással, bolygókkal, csillagokkal, csillagképekkel foglalkozik, és így semmi közük sincs a csillagjegyekhez.

Csillagkép ≠ csillagjegy.

A csillagképek az égen képzeletbeli vonalakkal összeköthető csillagok halmaza. A Göncöl szekeret biztosan mindenki ismeri. Ő például egy csillagkép, de nem része a zodiákus 12 csillagjegyének.

A 12 csillagjegy lemodellezi azt a 12 állomást (12 hónapot), amit a Nap az éves útja során bejár a Földről nézve. (A Nap persze nem megy sehová, hiszen a Naprendszerünk közepén van már évmilliárdok óta, de az asztrológia geocentrikus nézőponttal dolgozik.) Ezek a jegyek valamikor még valóban egybe estek az azonos nevű csillagképekkel, de a Föld tengelyének mozgása következtében az a pont, ahol a Nap a Kosban március 21-én felkel, folyamatosan mozog. Így a Kos csillagkép látszólag elkezdett hátrafelé vándorolni és pár ezer év után ott tartunk, hogy az asztrológiai év kezdetén, a tavaszi napéjegyenlőségnél, a Nap mögött a Vízöntő csillagképet találjuk. Ehhez kötődik a Vízöntő kor jelenség.

Eltelt több ezer év, a csillagképek folyamatosan mozognak, de az asztrológiai programokat és a számítási módszereket még a mai fejlett technikával sem módosították. Az elemzések mégis működnek. Hogy lehet ez?

Amikor megalkották az asztrológia módszerét, akkor valójában a létezés törvényszerűségeit akarták lefordíthatóvá tenni és ehhez olyan rendszert kerestek, ami az ember által nem befolyásolható. Erre kiváló volt anno a Nap és a Hold ciklikus mozgása, majd őket kiegészítette az idők folyamán a többi felfedezett bolygó. Az emberek életében bekövetkező jelenségeket, az égitestek mozgásával hasonlították össze és rengeteg megfigyelésen keresztül matematikailag is kiszámolhatóvá vált a jelenségek ismétlődése.

Mivel fő megfigyelési szempont volt a Nap éves járása és annak csillagképektől független 12 szakasza, ezért ez nagyon erősen befúrta magát a köztudatba. Amit sokszor ismétlünk, az rutinná válik. Olyan ez, mint amikor egy szokás kialakításánál új idegpályák létesülnek az agyban és onnantól kezdve az működik. Mindegy, hogy a csillagképek miként mozognak a háttérben, mivel a kollektív tudattalanban már kialakult az az idegsejt hálózat a több ezer éves megfigyelések alapján, ami így is, úgy is működővé teszi a rendszert és a Nap járásához kötődik, nem a csillagképekhez.

Az asztrológia nem a fizikai törvényszerűségekkel foglalkozik, hanem analógiákban gondolkodik. A bolygók, csillagjegyek, fényszögek, házak jelentéstartalmakkal bírnak. A Jung által megfogalmazott archetípusokat modellezik, amelyek mindenkor, mindenki számára hozzáférhetőek és nem fog változni a jelentésük. A férfi, a nő, a gyerek, a szülés, az otthon, a siker archetípusai mindig ugyanazt fogják jelenteni, akármilyen kort is élünk, és mind ott van a kollektív tudattalanban. A március 21 mindig a Kos csillagjegybe fog esni és az ehhez tartozó archetípusok pont úgy töltődnek le a tudatunkba, mint a Mátrixban a pilótaprogram.

Azok a papok és magas tudatszintű emberek, akik ezt a rendszert lefordíthatóvá tették a képletek elemzésének segítségével, abból indultak ki, hogy a létezésben egység van. Az ebből kiszakadt embereknek pedig valamiképp vissza kell találniuk a saját középpontjukba. A középponti állapot felér azzal, mintha egy kör közepén állnánk és tőlünk minden ugyanakkora távolságban helyezkedne el, de mi nem mozdulunk semelyik felé. Az asztrológiában használt számok és felosztások ezen alapulnak.

A legfontosabb ezek a közül a 4 elem szerinti felosztás (tűz, föld, levegő, víz), amely mindegyikéhez tartozik 3-3 csillagjegy. Ez pont 12-t tesz ki és így minden elem ugyanolyan arányban veszi ki a részét a teremtett világból, tehát egyenlőség van, ami a lét természetes állapota. 13 csillagjegy már nem tudná jól lemodellezni az egységet, mivel valahol mindig többlet lenne az elemek felosztásában. A jegyeknek több más csoportosítása is létezik, és mind az egységesség, arányosság és egyenlőség elvére alapul.

Vegyük még ide a dualitást. Yin-yang, Hold-Nap, éjszaka-nappal. A teremtett világ a két ellentétes erő egymásra hatására épül és akkor van egység, ha a két erő egyensúlyban van. Ez feltételezi azt, hogy a két erőn belüli kisebb erők is egyensúlyban vannak. A horoszkópban lévő csillagjegy párok ezt a kettősséget modellezik. Például a Skorpió és a Bika jegyek pontosan szemben vannak egymással, ami azt jelenti, hogy nagyon eltérő minőségeket tartalmaznak, az egyén mégis csak akkor lehet harmóniában, ha mindkét jegy jellegeit egyaránt meghonosította, kvázi beállt a két jegy mértani középpontjába. 13 jegy esetén ez is bukik.

Emellett a 13-as számot nem lehet úgy felosztani, hogy egységes részeket kapjunk belőle. A Nap látszólagos mozgása mindenképp teljes kört ír le, azaz 360 fokot, és a 12 jegy 30-30 fokot képvisel ebben a körben. Ha a 360-at elosztom 13-mal, egy végtelen tizedes törtet kapok, tehát ebből sincs harmonikus egység.

Szóval röviden szólva nincs és nem is lesz 13 csillagjegy. Senkinek sem változott a Nap jegye és nem kell újra elemzésre rohanni felvilágosultabb asztrológusokhoz. 🙂

Itt meg kell említenem, hogy a születési dátum alapján csupán az deríthető ki, hogy a Nap melyik csillagjegyben járt, amikor születtünk, mégsem csak 12 félék vagyunk. Egy születési képlet tartalmaz 10 égitestet, és az elhelyezkedésükhöz rendelkezésre áll 12 csillagjegy és 12 ház, valamint különböző fényszögekkel vannak összekötve. A kombinációk száma elég magas, kb. 40 millió körüli.

Tehát továbbra sem érdemes csak a Nap jegyre támaszkodni, ha valaki önmagát szeretné fejtegetni. A saját születési képlet elemzése sokkal árnyaltabb képet nyújt mindenkiről.

Érdekességképpen megemlítem, hogy 17-én volt teljesen pontos a Nyilasban lévő Mars és a Kosban lévő Uránusz trigonja, ami egyenértékű azzal, hogy gyorsan, de fejetlenül szeretnénk megváltani a világot, majd ugyanolyan gyorsan vissza is zuhanunk a kezdeti állapotba. Valamint a zseniális meglátások és hirtelen kipattanó szikrák esélye is nagyobb ilyenkor. Kérdés persze, hogy az a szikra mi mindenen kell, átverekedje magát a fejekben és mire felszínre ér, mennyire torzul. A témát érintő cikkek többsége ebben az időszakban keletkezett.

Kapcsolódó cikkek:

http://index.hu/tudomany/altudomany/2016/09/17/segitseg_a_nasa_szerint_kigyotarto_az_aszcendensem/

http://www.gizmodo.com.au/2016/09/no-nasa-did-not-just-change-your-zodiac-sign/

Fejléc kép forrása: www.pixabay.com