A Nő archetípusa

A Nő archetípusának befolyása alatt áll a teremtett világ fele. A Jin-jang ábrán ő a jin, a nőkben ő a nőiesség akkumulátora, a férfiakban ő a belső nő, az anima.

Mint minden archetípusnak, a Nőnek is van szimbolikus és fizikai megjelenése. A nőiességhez sorolható a nyugalom, a lassú átalakulás, a folyékonyság, a hajlíthatóság. Ennél fogva a természetben hozzá társíthatóak az álló és folyóvizek, az évszakok ritmikus váltakozása, a Hold növése és fogyása, a növények érése és betakarítása, az organizmusok lassú növekedése. A nőiességhez társítható a passzivitás, kivárás, befogadás és hagyni, hogy a dolgok kifejlődjenek. Ide tartozik még minden, ami puha felületű, lágy, érzékeny.

Az aktív és harcias átalakítás nem része ennek a minőségnek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne veszélye. A csábítás, elvarázsolás, rabul ejtés szintén a Nő archetípusából táplálkozik, ugyanúgy, mint a stagnálás, keretnélküliség, mocsarasodás, és az érzelemvilág mélységeibe való lerántódás.

A Férfihez hasonlóan ez is egy olyan princípium, amihez lehet rendeződni, de totálisan azzá válni nem. Minél szélsőségesebben éli valaki nőként a Nő archetípusát, annál erősebben el van nyomva a belső férfi, az animus, ami így mindenféle furmányokat képes okozni.

„Az egészséges női hozzáállás szeret áramlani, törekszik a kapcsolatokra, törődő és együttérző, ám az egészségtelen nőiesség bukdácsol mindezekben. Ahelyett, hogy a kapcsolatokban élne, elveszik a kapcsolatokban, ahelyett hogy egészségesen önmaga lenne a másokkal fenntartott kapcsolataiban, elveszíti önmagát azokban, és a kapcsolatai uralják őt. Nem kapcsolatban él, hanem összeolvad, nem áramlik, hanem pánikba esik, nem egyesül, hanem beolvad. Az egészségtelen női működés nem leli a teljesség érzését a kapcsolataiban, hanem káoszt él meg az összeolvadásban.” – Ken Wilber

Vannak leírások több könyvben is arról, hogy milyen a nő, azaz milyennek kellene lennie bizonyos archetípusok alapján. Ezek gyakran úgy vannak értelmezve, mint egy gulyás recept. Legyél finom, könnyed, hajlítható, adj hozzá egy csipet törődést, legyen fontos számodra a család, a gyerekek, az otthon és máris kész nő vagy.

Az én nézőpontom az, hogy ez egy színjáték. Természetesen isteni ha egy nő törekszik arra, hogy nőiesebb legyen, és ehhez támpontokat keres, ez sokkal jobb, mint várni a csodára. Ha egy receptet valósítunk meg, azzal viszont nem csináltunk mást, mint magunkra vettünk egy jól megkomponált női ruhát. A ruha egy idő után kopik és ki is megy a divatból, alatta pedig ott van minden fájdalmas élmény, ami egyénileg vagy kollektíven a nőiséghez tapad és valahol mindez alatt található a tiszta Nő archetípusa.

Szóval szerintem fordítva érdemes gondolkodni. Mivel mindenki tudattalanjában rendelkezésre áll tök ingyen már születéstől kezdve a Nő, ezért nem kell azzal foglalkozni, hogy ezt kifejlesszük, hiszen már kész van, a lehető legtökéletesebb formájában. Azzal érdemes foglalkozni, hogy mi az, ami elválaszt minket ennek a formának a megélésétől.

A Nő archetípusának van egy szimbolikus (a születési képlet elemei), és egy fizikai megtestesülése (elsősorban az anya), amelyek rendre fedik egymást. Mindenki születési képlete tartalmazza a Nő archetípusát, méghozzá több bolygó által szimbolizálva és ezekből meg lehet határozni, hogy kinél hogyan módosul az alap minta. Hogy ne csak a képletre támaszkodjunk, annyi biztos, hogy mindenkinek volt egy anyja, így életében legalább egy nővel már találkozott, aki megtestesíti az ő belső nőképét. Ez ugyanúgy fontos egy férfi esetében is, mivel nála a Nő archetípusának módosulásai határozzák meg azt, hogy a partnerek mit fognak képviselni a közös életükben.

A Férfi archetípus sem fog kimaradni, a következő írásban róla lesz szó…

Fejléc kép forrása: www.pixabay.com