Valójában milyen a karaktered?

Akiben valaha felmerült a kérdés, hogy „ki is vagyok én valójában?”, az nem valószínű, hogy rögvest választ is talált, viszont a motiváció megszületett arra, hogy elkezdjen kutatni. Ki ádázul, ki cammogósabban, ki pedig szenvedéstől űzve. Ennek hatására olyan emberek beszámolóihoz, tanításaihoz vagy könyveihez fordulunk, akik már elérték az önmagukra találás állapotát vagy valamivel előttünk járnak az úton.

Jópáran ezen emberek közül érthetővé tettek olyan módszereket, amelyekkel segíthetik a keresőket és ezáltal a rögös út valamelyest kiegyenesedhet. Ezeket a módszereket az ember karakterének feltérképezésére találták ki és az a közös bennük, hogy egyik sem a nagybetűs Ént mutatja meg, hanem azt a viselkedéshalmazt, amit a Lélek/Én/Önvaló erre az életére magára vett. Nevezhetjük egónak is.

Ilyen módszer többek közt az asztrológia, de ide illik a számmisztika és az enneagram is. Mindezen módszerekben az a közös, hogy azt mutatják meg, ami mulandó. Ezzel önmagában semmi gond sincs, mivel valahol el kell indulni.

asztrológia, karakter

Nézzük meg lebutítva, hogy is zajlik egy asztrológiai elemzés. Tegyük fel, hogy épp egy válságos időszakot élsz meg, és kapsz egy tippet, miszerint el kéne menni horoszkópelemzésre. Elbaktatsz az asztrológushoz, ahol egyetlen dolog érdekel: értelmet, megoldást találni az élethelyzetedre (vagy azt várod, hogy az asztrológus megmondja a tutit, azaz megoldja helyetted a problémát 🙂 ). Teljesen érthető módon ebben a tudatállapotban nem leszel annyira kíváncsi a Lélek rejtelmeire, a karakter mulandóságára, hiszen megoldást akarsz, de rögtön. Az asztrológusnak mégis van egy olyan felelőssége, hogy felhívja a figyelmet, akár csak egy fél mondattal is arra, hogy a viselkedésmintáid éber figyelésén és finomításán keresztül fogsz tudni kimászni a mókuskerékből. A mintáidnak oka van, ami lehet családi öröklődés, nevelési behatás, szociális megfelelés…

Hogyan kellene értelmezni az asztrológus elemzését?

Elemzési módszerekből és asztrológiai irányzatokból van bőven választék. Az eddigi éveim során, mióta ezzel a területtel foglalkozom, elég sok könyvet elolvastam, több tanfolyamon részt vettem és sok időt töltöttem azzal, hogy megpróbáljam közös nevezőre hozni az irányzatokat. Valahányszor visszajutottam arra a pontra, hogy az egyetlen, amiben mind hasonlít, az az alap információkészlet. A jegyek, bolygók jelentéstartama változatlan, de már a fényszögek és a házak tárgyalásánál is éles különbségek figyelhetők meg, a horoszkóp kifejtésénél pedig nem is mondom mennyire cifrázódik a helyzet. És a legszebb az egészben, hogy mindenki meg van győződve a saját igazáról. 🙂

Nem azért van ez, mert minden asztrológus önimádó egoista lenne, csupán megmutatkozik, hogy ki milyen tudatszinten értette meg és tálalja a közönségnek a tudást. Ugyanis minden elemzési módszer tükrözi a létrehozóját, pontosabban a létrehozó aktuális tudatszintjét. Nem véletlen tehát az sem, hogy kihez jutsz el elemzésre, ugyanis van egy aktuális tudatszinted, ami meghatározza a világnézetedet, a valóságodat, a környezetedet, a munkahelyedet… stb.

Egyszerűen szólva tehát nézőpont kérdése, hogy mit kapsz egy elemzésen.

Mit érdemes még szem előtt tartani?

7 milliárd ember nem csak 12-féle lehet.

Két dolgot fogunk kiapadhatatlanul csinálni, ha mégis ragaszkodnánk egy jegy leírásához. Egyrészt folyamatosan fel tudjuk menteni magunkat a változtatás alól: Én lehetek lassú, én Bika vagyok. Én lehetek szétszórt, én Ikrek vagyok. Én lehetek bosszúálló, én Skorpió vagyok. Másrészt pedig ugyanúgy elszeparáljuk magunkat, mint ahogy eddig, csak most már felirata is van a barlangunknak: Én Bika vagyok; és bent dühösködhetünk amiatt, hogy a másik miért Mérleg, Nyilas vagy Bak. 🙂

Hát ennek semmi értelme!

Röviden válaszolva tehát a fenti kérdésre, egy asztrológiai elemzést legérdemesebb úgy kezelni, mint egy fontos útjelzőt az aktuális életszituációnkban. Átengeded magadon az információt, megrágod a hallottakat és magadba mélyedsz azokkal a pontokkal kapcsolatban, amelyek feszültséget keltettek.

A világon minden folyamatszerű, azaz semmi sem állandó, így a karakter sem. Teljesen jó, ha az útkeresés, önismeretezés során van végre egy fogódzód és ismered a születési képleted alap információit, viszont itt nem áll meg az élet.

Ha nem folyamatként kezeled a működésedet, hanem egy bebetonozott karakterként, akkor jóóó sokat fogsz még szenvedni. Hogy jobban ráláss arra, mit is jelent folyamatszerűen élni, nézzük meg, a zodiákus kört ilyen szemüveggel. A 12 jegy kezdőpontjának a Kost tekintjük, majd innen további 11 állomáson keresztül végigfut egy körfolyamat, ami aztán indul újra elölről. Ez a körfolyamat ráilleszthető egy napra, egy évre, de akár egy életre is. Ez utóbbit írtam le részletesebben.

Mielőtt tovább mennél felteszek egy kérdést, amin olvasás közben érdemes lesz elmorfondírozni:

  • Van-e olyan szakasz, ami a te életedben nem szerepel?

Figyelem! Minden szakaszban félkövérrel vannak jelölve azok a fogalmak, amelyek nagyon jellemzően az adott jegyhez tartoznak, de ez nem karakterleírás! Tehát találhatsz magadra igaz fogalmakat, de ez nem egy komplett karakter elemzés, így bánj óvatosan azzal, hogy mivel azonosítod magad!

Kos

Képzeld el magad a megszületés folyamatában, ahol az életed kezdődik. Az anyában hirtelen megindulnak a fájások, megreped a magzati burok és elfolyik a magzatvíz. Szembetalálod magad életed első kihívásával. Az összehúzódó izmok folyamatosan arra ösztökélnek, hogy lépj elő a biztonságos környezetből, cselekedj és visszaút már nincs. Úgy érzed, a túlélésért kell harcolnod. A szülés gyorsan zajlik a korábbi nyugis fejlődési szakaszodhoz képest, és végül utat törsz a külvilágba. Vér és más testnedvek fedik a tested, szúr a fény, élesek a zajok, szinte felrobban a tested a nagy hőtől, és nem tudod kontrollálni magad. Elveszett a korábbi biztonságérzeted és ebben az állapotban senki más nem létezik, csak te. Ellentmondást nem tűrően újra békét akarsz. Türelmetlenül és indulatosan követeled a jussod, a szükségleteid kielégítését és nem nyugszol, míg meg nem kapod.

Bika

Világra jöveteled után felvesznek, letisztogatnak, és az anyára helyeznek, hogy az első etetésre sor kerüljön. Megnyugszol, stabilizálódsz, kellemes melegség önti el a tested és úgy érzed biztonságra, táplálásra leltél. Hazavisznek egy praktikusan neked felépített közegbe és az elkövetkező időszakban a fizikai tested fenntartása és növekedése lesz az elsődleges szempont. Használatba veszed a tested és megkezdődik az orális bekebelezés időszaka. Már fel tudod fogni a bent és kint különbségét és érzed, hogy nagyon sok érintésre van szükséged. A hiány nehezen elviselhető, mivel ez közvetlenül veszélyezteti a növekedésed, ezért fontos számodra az az érzés, hogy van elég, eleget birtokolsz, az anya a tiéd.

Ikrek

A növekedéssel megjelenik a kíváncsiság és az igény, hogy felfedezd magad és a szűkebb környezeted. Rájössz, hogyan használd a kezeid, lábaid, az agyadban összehangolódik a szemeiddel felfogott kép a mozgásoddal. Elkezdesz hangokat formálni, megjelennek az első szavak, kialakul a beszédkészség és beindul az állandó kérdezősködés. Nagyon könnyen tanulsz, szivacsként szívod magadba a tudást, főleg játékokon keresztül és mindenbe belefolysz egy kicsit. Produkálod magad mások előtt a tehetségeiden, játékosságodon, huncutságodon, éleselméjűségeden keresztül, amiért cserébe megkapod az odatartozás érzését. Fontos számodra a visszajelzés, mert egyedül még nem vagy képes megteremteni a stabilitást. A figyelem elérésére ravaszságot és füllentést is kifejlesztesz. Itt még nincsenek kialakult nemi jellegeid.

Rák

Megszületik az érzelmi éned, ami azzal jár, hogy valamekkora töréssel megtörténik az anyáról való érzelmi leválás. Számodra a család fogalma itt már legalább háromszereplőssé bővül. Van fogalmad arról milyen az, amikor jól bánnak veled, gondoskodnak rólad és egy szeretetteljes, meghitt közeg vesz körül. Van egy fészek, ahová tartozol, ahová mindig vissza lehet térni, és ha megsérülsz, itt begyógyulnak a sebek. A szülők főznek számodra, tisztán tartják a lakhelyet és megtanítanak a rendrakásra, a ház körüli dolgok elvégzésére. Fontossá válik számodra a megfelelés, a lojalitás, amiért cserébe elfogadást, befogadást kapsz. A gyerekkor csúcsa ez az időszak, amiben még szabadon megélheted a szeszélyességet, függést és visszahúzódást.

Oroszlán

Tovább növekedve képes leszel a függetlenedésre, a megfelelésről való leválásra. A felnőtt éned lassan kifejlődik és nagyobb fokú racionalitásra teszel szert. Idővel kilépsz a szülői ház kapuján, az életed irányítását a saját kezedbe veszed. Azt érzed, hogy meg kell teremted a saját életed feltételeihez szükséges dolgokat és tudod, hogy a saját tehetséged által erre képes is vagy. Jó esetben megfelelő önbizalommal, önérvényesítéssel vagy megáldva, dolgozik benned a sikerességre törő vágy és ebben az időszakban az apai tanítások realizálódnak. Férfiként központi szerepre, kiteljesedésre vágysz főnökként, vezetőként, önálló emberként és egy saját család létrehozására, melyben te vagy a családfenntartó és támasznyújtó. Nőként férjet, gyerekeket szeretnél, hogy az anyai oldaladat vidd sikerre és általad egy új generáció jöhessen lére, mely továbbviszi a tradicionális családi értékeket. Szívvel-lélekkel teszed a dolgod, hogy a közeljövőben anyaoroszlán lehess.

Szűz

A felnőtt világ szabályainak kiismerése egyre könnyebben megy, a bal agyfélteke nagyobb teret nyer. Szakmai tanulmányokba fogsz, majd dolgozni kezdesz, és úgy érzed, hogy végre hasznos tagja vagy a társadalomnak. Újra találsz egy családhoz hasonló stabil közeget, de ezt már a saját energiádból hozod létre. A gondolkodásod középpontjában az igazságosság, lelkiismeretesség áll, melynek hirdetése érdekében folyamatosan az aranyközépút mezsgyéjén haladsz. A lényegtelen dolgokat lehántod, a hatékonyságért dolgozol, felfedezéseidet pedig próbálod megosztani másokkal is, és tanításba kezdhetsz. Logikus, összeszedett, elemző műveltséged büszkévé tesz. Legfőbb célod a tudásod elmélyítése egy adott területen és abban minél profibbá válni. Erős a kritikai érzéked önmagad irányába is, ami gyakran idéz elő emésztési gondokat. Az önismereted itt még inkább elméleti.

Mérleg

A felnőttebb lét velejárója a párkapcsolat és az élet élvezete. Azt érzed, hogy a munka és kötelességek mellett szükséged van fellazulásra, lágyabb dolgokra is az életedben. Vágysz egy társra és elkezdesz randevúzni, majd találsz egy párt magadnak, akinek segítségével találkozol a benned szunnyadó másik feleddel. Közben rájössz milyen jó is valakivel megosztani az örömöket, milyen szép az intimitás és egymás kényeztetése. A társadalmi események, a szocializáció, a művészetekkel kapcsolatos rendezvények és a romantika körüllengi ezt a közeget, melynek során a pároddal való intim viszony elmélyül, és mindketten úgy érzitek, mintha egy zenei remekmű részesei lennétek. Beköszönt a szerelem. Rettentő fontos számodra, hogy a párod egyenjogú partner legyen, együtt tudjatok működni és minél több időt együtt legyetek. Szeretnéd őt megkímélni mindenféle konfliktustól ezért kimagaslóan előtör belőled a diplomatikusság, szívélyesség, kedvesség, és ez a későbbiekben felszínességhez, kapcsolatfüggéshez, állandó szócsavaráshoz vezet.

Skorpió

Az élet az ellenállásokkal szembeni fejlődésről szól, amelynek része mindenféle véglet megélése. Párkapcsolatokban ezt a végletes energiát a szexualitás és a szenvedély hozza be, a munkavégzésben a túlfeszített tempó, az önismeret terén pedig a belső démonok. Érzed, hogy eljutottál egy olyan határig, amin túl már ismeretlen a terep. Olyan mélységből feltörő érzéseket tapasztalsz, amilyeneket még soha és, ha korábban még nem, itt biztosan megjelenik a kérdés: Ki vagyok én? A szélsőséges érzelmek hatására elkezdesz őrlődni, hibáztatod a másikat, a környezetet, magadat és válaszokat akarsz. Választóvonal ez az életedben, ami arra késztet, hogy változtatni kell méghozzá gyökeresen. Vagy szintet lépsz az önismeretben, vagy visszazuhansz és porig rombolsz mindent magad körül, majd kezded újból. Az itt bekövetkező válságok szülik meg az igényt a felsőbb rend megismerésére, a spiritualitás, okkultizmus, miszticizmus tanulmányozására. Elkezdesz tanítókat, mestereket, gurukat, terapeutákat keresni és mélyreható, feltáró, rendkívül gyógyító beszélgetések/oldások születhetnek, melyek során a dolgok mögé látsz. A tudatalattidban lévő titkolt, eltemetett tartalmak merülnek a felszínre, és ami miatt eddig szégyenkeztél az egy totális metamorfózison megy keresztül. Elkezded integrálni az árnyákodat és miután legyőzted a paranoiádat, egyre tisztábban működik az intuíciód. Saját magad megtisztítása után elkezdhetsz te magad is fizikai vagy lelki gyógyítással foglalkozni.

Nyilas

Telik az idő és öregebb korodhoz közeledve egyre fontosabbá válik számodra a szellemiség. Rengeteg tudást és tapasztalatot felhalmoztál már, de még nem látod egyben az egészet. Értelmet keresel, és ehhez felülről kell ránézned az életedre. Belső indíttatásra nekiállsz a Lélek témáival foglalkozni. Vallási, filozófiai, spirituális írásokat olvasol, külföldre utazol, nagy távolságokat jársz be, és az alapvető rendet keresed. Ezen témák hatására összeáll benned egy új, tágabb nézőpont a világról. Egy erkölcsösebb, derűsebb, emberbarátibb nézőpont, mely jóindulaton és együttérzésen alapul. A gondolkodásod átfogó, analógiás és a célod: mások segítése abban, hogy ők is eljussanak idáig. Az élet megtanít arra is, hogy a tanításhoz először önmagadat kell átformálnod. Csak abban tudsz segíteni másoknak, amit te magad már meghaladtál. A fejlettség látszata nem egyenlő a kiműveltséggel, így hiába fújod fel a történeteidet, színezed ki a valóságot vagy túlzod el a mondataidat, abban nem lesz valós tartalom. A törekvésed helyett, miszerint állandóan meg akarod haladni az aktuális status quo-t, inkább foglalkozz azzal, hogy a saját szemedben is észreveszed a szálkát.

Bak

Öregségedre rájössz, hogy az emberi élet mindenképp korlátok közé van szorítva és le kell hántanod magadról a felesleget ahhoz, hogy egyszerűen tudj működni. Ahogy idősödsz és érsz, úgy „a kevesebb több” mondás érvényesül. Visszatekintve a múltadra látod, hogy a fókuszált erőfeszítés sokkal többre visz, mint bármilyen csodatevő technika, ezért azon dolgozol, hogy rendszabályozd az életed. Akár el is vonulhatsz a túlzott társadalmi érintkezéstől és szívósan, kitartóan dolgozol önmagad fegyelmezésén és a karmád ledolgozásán. Érzed, hogy az életed az elmúlás, leépülés szakaszába lépett és nincs hátra sok időd. Ez az érzet kétféle módon hathat rád. Egyrészt szorongással telítődsz és túlságosan törekszel a biztonságra, precízióra. Másrészt, ha már foglalkozol önismerettel, akkor nem érdekelnek annyira a fizikai lét dolgai, ezért amennyire lehet, szűkre szabod a kereteidet, és természetes egyszerűségben éled az életed. A stabilitásoddal és komoly elköteleződési készségeddel másokat is képes vagy erősíteni és tudják rólad, hogy lehet, hogy nem te vagy a legoldottabb ember, de amit rád bíznak, azt maximálisan elvégzed. Az életed végén elérkezel a fizikai lét végső határához, a tested már nem képes tovább üzemelni és bekövetkezik a halál pillanata.

Vízöntő

A halál pillanatában villámcsapásszerűn kiszabadulsz a testből. Minden addigi keret elsöprődik, és egy teljes függetlenedésen mész keresztül. Az anyagi részed megsemmisül, szabad vagy és egy jövőbeni inkarnációig egy földön túli térben töltöd az időd. Itt, a Köztes Létben átértékelődik benned a leélt életed és új célokat, perspektívákat alakít ki számodra az élet a következő leszületéshez. Ebben a térben nincs hierarchia és nincs egyenlőtlenség. Tisztán látsz, és rájössz, hogy minden Egy, minden és mindenki egyenlő, itt nincs dualitás. Egy felső perspektívából átlátod, hogyan működik a karma, a tudatalatti és ennek következtében az életek egymás utáni sora. Az emberi létformádban már karcolgattad a felszínt, de itt jön föl benned a valódi tudás, ami igaz és minden részrehajlástól mentes. Érted, hogy ezt a tudást a földi létben szinte lehetetlen egyszerre kiteljesíteni és azt is látod, hogy mennyire elszeparálódnak a társadalomtól azok, akik mégis megpróbálják. Látod azt is, hogy őket nem érdekli a kívülállóság. Szenvtelenül és az átlagtól eltérően járják a saját, egyéni útjukat és akár a hagyományok eltiprása által hozzásegítik az egész emberiséget olyan előrevivő ismeretekhez, melyeket nem lehet pusztán logikával kitalálni.

Halak

Miután összeállt a terv a következő leszületésedre nem marad más hátra, mint várakozni az alkalmas pillanatra. Amint a bolygók konstellációja teljesen összecseng a te tudatalattidban lévő struktúrával, megkezdődik a következő inkarnációd. A várakozást egy ködszerű, félhomályos térben töltöd, könnyed, lebegős, békés állapotban. A teljes szeretet állapotában vagy és tudod, hogy a földi létezésben mindenki erre vágyódik. Ezért menekülünk álomvilágokba, ezért fantáziálunk, és ezért vagyunk képtelenek határokat tartani. A feltétel nélküli szeretet állapota egy végtelenül megengedő érzés. Nem zár ki magából semmit, mindenben benne van, mindenbe belefolyik és láthatatlanul gyógyít. De azt is tudod, hogy emberi létformában ez az állapot csak azoknak áll rendelkezésére, akik már szembenéztek a saját démonaikkal. Egyébként egy totális illúzióba kerülsz, amiben hiheted azt, hogy spirituálisan emelkedett vagy, de nem is állhatnál messzebb a valóságtól. A várakozás befejeztével a fizikai síkon megtörténik a fogantatásod és elkezdesz magzatként fejlődni az anyaméhben. Egy ideig még teljes egységérzet vesz körül, minden szükségleted azonnal ki van elégítve, nincs hiányérzeted és számodra még nem létezik az idő.

Innen újraindul a ciklus és egy alkalmas pillanatban elindul újra a születés folyamata…


Fejléc kép forrása: www.pixabay.com