Hogyan lovagold meg a nehéz időszakokat!

Egy korrekt asztrológiai előrejelzés megadja azt a betekintést a közeljövőbe, ami alapján fel tudunk készülni egy nehezebb időszakra, de ez nem jelenti azt, hogy el is tudjuk kerülni. Nem a fatalista végletet szeretném most erősíteni, miszerint mindent pontosan ki lehetne olvasni a horoszkópból, hanem arra szeretnék rávilágítani, hogy az életünk összes eseményének értelme van.

Ha érzelmileg érintve vagyunk valamiben, akkor bár mondhatjuk, hogy ehhez semmi közünk, de a felsőbb énünk ilyenkor jót kuncog a naivitásunkon. 🙂 Valami módon tehát fel kell fedeznünk azt, hogy mi közünk van az éppen folyó eseményekhez.  Az éve prognózisban lévő feszültebb fényszögek, mint például a kvadrát és a szembenállás utalnak az életünk azon szakaszaira, amelyek beálltával fel szoktak szaporodni a felkavaró események és ezáltal rá vagyunk kényszerítve arra, hogy foglalkozzunk az adott témával.

Egy nehéz fényszög kapcsán a projekció jelenségét kell elsősorban megfontolnunk, amiről bővebben itt írok. Röviden ez a kifejezés azt jelenti, hogy a tudatalattinkban minden fel nem  dolgozott blokkon van egy nagy piros gomb, amit megnyomnak az aktuális feszítő bolygóhatások és a blokkban lévő töltés+történet kivetül a külvilágba, egy arra alkalmas felületre (munkahely, párkapcsolat, család…), akár egy teljesen valóságos mozifilm. A kivetítés teljesen átszínezi az aktuális állapotunkat, azaz:

A projekció beálltával azt hisszük el, amit kivetítünk.

Próbára van téve az éberségünk. Vajon észrevesszük-e, hogy a fel nem dolgozott múltat játsszuk le újra a párunkkal? Vajon felismerjük-e, hogy az indulataink mögött egy elfojtott gyerekkori emlék tombol? És mégis hogyan tehetünk szert arra az éberségre, amivel ki tudnánk szúrni a projekcióinkat?

Minden használható önismereti és terápiás módszer arra épül, hogy a tudattalan elakadásaink tudatosítása által egyre több elfojtásunk szabaduljon fel, míg végül el nem érjük a totális Egység állapotát. Ez a gyakorlatban négy lépésben zajlik, egy terápiás vagy önismereti módszer segítségével.

 1. Elismerni az aktuális érzést (akkor is, ha ciki)
 2. Belemenni az érzésbe (akkor is, ha rémisztő, undorító, szégyenletes..)
 3. Megfigyelni az érzést (milyen benne lenni, milyen tartósan benne lenni?)
 4. Nem azonosulni az érzéssel

Ez utóbbi bővebb magyarázatot igényel. A 4. lépésnél a segítő közbenjárásával megértjük, hogy mi történt a múltunkban, ami átszínezi a jelent. Átlátjuk, hogy a jelen eseménynek koránt sincs akkora töltése, mint hittük, csupán behívta magához a fel nem dolgozott múltat. Begyógyítjuk a régi eseményt és ezáltal nem kell továbbá energiát fordítani a lent tartására, azaz nincs további félelem a megszégyenüléstől, bűnösségtől, hibázástól, felsüléstől, Mikulástól vagy a szomszéd kutyájától. 🙂 Nem azonosulunk tovább ezekkel az érzésekkel és az így felszabadult energia hozzáadódik a saját én-erőnkhöz.

asztrológia, pszichológia, kommunikáció
Forrás: http://lenabelicosa.blogger.hu

Ez a növekvő erő és a csökkenő blokkmennyiség teszi azt lehetővé, hogy a bolygóhatások egyre kevesebb piros gombot tudjanak benyomni a tudatalattinkban, tehát csökkenjen a projekcióink száma, és észrevegyük, amikor belezuhanunk egy kivetítésbe.

A tudattalan mintáink tudatosításának van egy mindennapos eszköze, amit bárki képes használni: ez a tiszta kommunikáció. Az elsajátítása nem függ csillagjegytől, sem bolygóállástól, sem születési számtól, sem enneagram kategóriától.

Kell hozzá a bátorságunk/hajlandóságunk és még valaki, aki osztatlan figyelmet tud adni.

És itt muszáj megemlítenem egy fontos dolgot. Amikor tisztán akarunk kommunikálni valakivel, és még az elején járunk, akkor próbáljuk a higgadtabb, lassabb emberek társaságát vagy a nyugodtabb pillanatokat keresni. Eleve a mai társadalmi berendezkedésben szinte nem lehet végigmondani egy mondatot, hogy ne vágnának közbe. Ez nem tiszta kommunikáció és még csak nem is kommunikáció. Aki járt már valaha tyúkudvarban, az vesse össze az ottani hangulatot a mai kommunikációval és lehet mosolyogni. 🙂

A tiszta kommunikáció arról szól, hogy azt mondjuk, ami éppen bennünk van, mindenféle elvárás, félelem nélkül és a másik részéről nincs megítélve a mondandónk.

Mielőtt jobban belemegyünk, hogy mi is ez, tisztázzuk, hogy ez a fajta kommunikáció nem egyenlő a hőzöngéssel, panaszkodással. Tehát nem arról van szó, hogy mindent rázúdíthatunk a másikra, mert végre van egy lelki szemetesládánk, aki nem szól vissza, aztán dolgunk végeztével mossuk kezeinket.

Nézzük meg egy haladó példával (női szempontból, de amúgy fordítva is igaz) hogyan is néz ki ez a kommunikációs forma.

Képzeld el, hogy benne találod magad egy szituációban, ami egy banális félreértésből indul ki. A párod, a világ legtökéletesebb férfiúja, a vizes konyhai törlőrongyot ledobta a székre, ahelyett, hogy kiterítette volna a radiátorra, majd tovább viharzott a nappali felé tévézni. Téged egy nanomásodperc alatt megrohannak az érzések/gondolatok:

 • Figyelembe se vesz!
 • Nem érdekli az, hogy megkönnyítse a dolgomat!
 • Hanyag, felelőtlen!
 • Ugyanilyen felelőtlen lesz a gyerekkel!
 • Az előző pasim is ilyen szétszórt volt!
 • És a mocsok apám is pont ezeket csinálta!!
 • Hát ilyen férfi nekem nem kell!

Piros gomb benyomva és már zúdul is egy múltból eredő blokkon keresztül az érzelemcunami a férfire.

A férfi, mivel nem ugyanaz az előtörténete és nem gondolatolvasó, azt sem tudja, miről van szó. Csak azt látja, hogy valamiért bűnösnek kellene lennie. Nála is jön a piros gomb és bekapcsolnak az érzések/gondolatok.

 • Mi rosszat csináltam?
 • Miért néz büntetően?
 • Most megint az lesz, hogy meg kell hunyászkodnom?
 • Megint csak az lehet, hogy neki van igaza?
 • Ugyanazt csinálja, mint az előző párom.
 • Sőt az anyám is folyton így nézett, ha nem az volt, amit ő szeretne.
asztrológia, kommunikáció
Forrás: http://www.womendailymagazine.com

Lezajlott az első kör, részedről beaktiválódott egy blokk egy múltbeli apaseb alapján, a férfi részéről pedig egy múltbeli anyaseb alapján. Mindkét fél szépen leért a bugyrok legaljára. Mivel úgy beszéltük meg, hogy önismeretileg haladóbb párról van szó, az éberségen keresztül bárki részéről felütheti a fejét, hogy tisztázni kéne a helyzetet.

Tegyük fel, hogy benned elkezd mocorogni valami. Érzed, hogy kicsit túltoltad és ez a rádöbbenés elkezdi átformálni a látásodat. Oszlik a múltbeli emlékek homálya és egyre tisztábban látszik a jelen realitása.

 • Drágám, nem értem miért förmedtem rád ilyen erősen. Azt hiszem, itt valamivel több van a háttérben…

Ez még nem a megoldás, de már egy hallatlanul elismerendő és fontos lépés. Jó esetben, ezen a ponton a férfi szinte kiugrik a bőréből. 🙂 Egyrészt, mert végre felszabadul a vélt bűnösség alól, másrészt pedig fény gyúl az alagút végén és végre megtudhatja, hogy mi van valójában a háttérben. Viszont ha dúlnak az indulatok és a sértettség, akkor egyben ez az a pont, ahol a férfi érvényesítheti a bosszúját. Ha ez megtörténik, akkor mondhatjuk, hogy a szituáció jól el van cseszve. 🙂 Nade ugye arról beszéltünk, hogy mindkét félnek van már egy kis rutinja az önismeretben. Tehát tegyük fel, hogy a férfi így szól:

 • Értelek, és mi volt benned akkor? (Felcsillan a nyitott kíváncsiság, és megjelenik az osztatlan figyelem.)
 • Amikor ledobtad a rongyot a székre, akkor az volt bennem, hogy megbízhatatlan, felelőtlen vagy és ez végletesen tovább pörgött bennem egészen az apámig. Nagyon dühös lettem. (Vegyük észre, hogy nem kened a férfire az egészet, hiszen tudod, hogy azok az érzelmek belőled törtek fel.)
 • Értem. Én azt éreztem, amikor kitörtél, hogy sokkolódom és egy olyan dologért vagyok bűnös, amiről fogalmam sincs. Az volt még bennem, hogy oda az egység, oda a szeretet és vagy menekülök, vagy meghúzom magam.
 • Értem…tehát néhány másodperce mindketten bekattantunk. 🙂 No szép!
 • Akkor ezzel kezdenünk kell valamit! Hogy is hívják azt a kineziológust? 🙂 (Ezen a ponton mindkettőtök kiadta magából, amit valójában érzett, tehát mindkettőtök elfojtott érzelmi blokkja megélődött, elismerődött, kimondódott = tudatosult.)

Itt nagyjából vége is a történetnek. Jó esetben itt a beszélgetésben be is áll egy értetlenség, ami azt jelenti, hogy nincs értelme tovább cincálni az ügyet vagy bűnbakokat keresni. A csend a mindennapi kondicionáltságunknak köszönhetően zavaró lehet, ezért hajlamosak lehetünk túlagyalni, szétanalizálni a beszélgetést és nagy valószínűséggel ezáltal egy újabb vitakört kezdeni. Úgyhogy javaslatként mondom, ha végre megvan az értetlenség csendje, akkor onnantól jöhet az ölelés, csók, miegyéb, vagy mindenki teszi tovább a dolgát (és kér egy időpontot a terapeutájától). 🙂

Nos, ez egy haladóbb verzió volt, de ahogy kicsiben, úgy nagyban. A mechanizmus akkor is ugyanúgy működik, ha minimális hajlandóság van bennünk, tehát a tudattalan érzelmek kimondódnak, tudatosulnak, és ezáltal felszabadul egy rakás energiánk.

asztrológia, önismeret
Forrás: www.facebook.com

Gondolhatnánk, hogy ez túl egyszerű vagy banális dolog. Lehet, hogy már egy rakás szituációban kimondtuk, ami bennünk volt, mégsem történt semmi. Ha így érezzük, akkor valószínűleg nem volt megfelelő a fogadó közeg és a saját hozzáállásunk sem volt épp konstruktív. Ilyenkor az a leggyakoribb, hogy az átmeneti gőzkieresztéshez szükség volt egy bokszzsákra, amelyen kiélhettük a dühünket és magunkat felmentve ráhúztuk a másikra a tettes szerepét. Csakhogy minden kapcsolódásban kettőn áll a vásár.

Arra az esetre, ha egyáltalán nem lenne lehetőségünk tiszta kommunikációra, vagy el sem tudjuk képzelni, hogy ez kivel működhet, még mindig van lehetőség mélyülni. Akár kimondani magunkban, vagy leírni azt amit érzünk. Pl.:

 • Azt érzem, hogy csak felhasználja ellenem, amit őszintén kimondok.
 • Emögött azt érzem, hogy totálisan lepattanok róla.
 • Emögött pedig azt, hogy nem kellek, és sosem leszek elég jó ahhoz, hogy meghallgasson.
 • Honnan jön ez?
 • Miért ismétlem ezt mindig?

A cél az éberség növelése, és ne higgyük el rögtön, hogy ami csípőből jön, az igaz is.

Ezt a kommunikációt ésszerűen kell használni. A postás, az okmányirodás vagy az edző nem lesz a partnerünk ebben. 🙂 Ugyanígy, ha meg kell védeni magunkat, spontán szituáció van, akkor reagálunk, ahogy éppen tudunk. Viszont hallatlanul nagyot tud dobni a párkapcsolat vagy bármilyen kapcsolódás szilárdságán, ha néha alkalmazzuk ezt a lehetőséget.

Tehát még egyszer, a tiszta kommunikációról összefoglalóan:

 • Alapja az éberség és egy ítélkezéstől, elemezgetéstől mentes fél óra.
 • Kell hozzá a hajlandóság annak beismerésére, hogy nincs mindig igazunk.
 • Először a higgadtabb, lassabb emberek társaságát vagy a nyugodtabb pillanatokat kell keresni.
 • Lehet kezdetben magunkban naplózni és később átvinni mindezt beszélgetésbe.
 • Azt mondjuk, ami éppen bennünk van, mindenféle elvárás és félelem nélkül. Én-közléseket végzünk: én úgy éreztem, hogy… (és nem: te vagy a hibás azért, mert…)
 • Ésszerűen használni! Nem minden szituációban!

Egy kalappal mindenkinek a gyakorláshoz! 🙂


Itt tudsz bővebben olvasni arról, hogy mit tartalmaz a születési képlet elemzés vagy az éves előrejelzés és ezen a linken lehet bejelentkezni.


Fejléc kép forrása: www.pixabay.com