Mi az a férfikép?

Mivel az asztrológia mellett terápiás témákban is szeretek elmerülni, sokszor olvashattátok már tőlem a belső munka fontosságát. Ezekben a cikkekben gyakran megemlítem a nőképet és a férfiképet, mint tisztázandó területeket. Ebben a cikkben a nők és a férfikép kapcsolatáról lesz szó bővebben és a következő cikkek valamelyikében megírom a másik oldalt is.

Induljunk onnan, hogy női szemszögből hogyan jelenik meg leglátványosabban a férfi energia. Egyértelműen az apa képében. Tegyük fel, hogy jobbik esetben ott az apa a családban és a lényével mutatja azt, hogy milyen a férfi.

Gyerekként a kislány azt látja, hogy apa az első férfi, ő a legjobb férfi és 3 – 6 éves kor között rendszerint bele is szerelmesedik, amit Elektra-komplexusnak hívnak. A felnövekvés során elindul a távolodás a szülőktől és jó esetben megtörténik a családról való leválás. Függetlenül attól, hogy ez mennyire volt viharos, a lány egy adott családi puttonnyal indul útnak. Ha meg is tagadta az apát vagy úgy egyvelegben a férfiakat, akkor is magában hordozza a család a férfi ágának információját, ugyanis a fogantatáskor a spermium minden információt tartalmaz a férfi oldalról, a petesejt pedig a női ág felmenőiről.

Mivel manapság nem párkapcsolati sikersztorikkal vagyunk körülvéve, ezért had induljak ki az átlagos viharos felállásból. 🙂 Tegyük fel, hogy a lány átesett egy-két rossz élményen, összetörték a szívét, majd ő is viszonozta ezt, de egyszerűen elege lett a játszmákból. Jó esetben ezt a frusztrációt nem a barátnői körében való állandó „hú de szuperül vagyok” viselkedéssel kompenzálja, hanem elkezdi kutatni, hogy miért van újra és újra ugyanolyan slamasztikában, ha férfi ügyekről van szó. Beszerez könyveket, elmegy tanácsadókhoz és egyre inkább azt látja, hogy tudattalanul a szülei kapcsolati mintáját ismétli, a férfiak pedig mindig hoznak neki valamit a család, főleg az apa férfi mintájából.

Hát ez remek! Akkor apámmal fogok járni? Minden pasi olyan lesz, mint az apám? Minden párkapcsolatom halálra van ítélve, mert nekem nem jó a viszonyom apámmal? – Kérdezhetné minden nő… 🙂

Nos… nem. De menjünk kicsit mélyebbre és átláthatóbb lesz a történet.

Tegyük fel, hogy a hősnőnk a kutatásai során már eljutott ahhoz a fogalomhoz, hogy férfi oldal vagy férfi energia és rádöbben, hogy ő maga az élő leképezése a jin-jang ábrának. Benne is, mint minden emberben ugyanúgy megvan mindkét oldal.

A fizikai világba való megszületés egy teremtési folyamat eredménye. Ugyanúgy, ahogy megdolgozunk azért, hogy buszbérletet vegyünk, vagy készítsünk egy süteményt, egy gyermek megszületése is energiát igényel. Tehát az anya és az apa összesített energiájából, közös szándékából lesz egy új, induló élet.

Mivel az ember többszintes lény (fizikai, érzelmi, gondolati, szellemi), ezért a teremtés is több szinten zajlik. Fizikai szinten a petesejt és a spermium találkozik egymással. Ők magukban hordozzák az adott pillanat érzelmi és gondolati állapotát: a szülők mennyire akarnak gyereket, milyen a biztonságérzetük, mekkora az elköteleződésük, milyen az akaraterejük, milyen a nőképük,  férfiképük…stb. Szellemi szinten ehhez a folyamathoz társulnak Jung megfogalmazásában az archetípusok.

Az archetípusokról már korábban írtam egy pár cikket. (Mit jelent az archetípus?A Férfi archetípusaA Nő archetípusa) Teljesen egyszerűen szólva ezek olyan programok, mint a számítógépen a Chrome vagy a Firefox. Alapból minden archetípus tudja a dolgát és a segítségükkel feláll a saját operációs rendszerünk, a saját Windows-unk.

Csakhogy nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis itt a fizikai világban nem a tisztán megnyilvánult energiák között repdesünk. Elég csak belenézni a hírekbe.

Itt van az a pont, ahol bejönnek a képbe az informatikai problémák. Ugyanis, ha netezés közben naivan rossz helyre kattintunk, vagy állandóan a pornó oldalakat vizslatjuk, vagy adathalász oldalakat nézegetünk, akkor biz le fog lassulni a böngészőnk, az operációs rendszerünk, és az egész számítógép rendszertelenül fog működni. Ha rávetítjük mindezt a születésünk folyamatára, akkor ugye nem tudhatjuk, hogy anya és apa Windows-a mennyire ment addig tönkre, de annyi biztos, hogy nem egy frissen telepített verziót kapunk, nem tiszta lappal indulunk. Ugyanis minden, ami náluk működött vagy nem működött, az tovább száll ránk… ők a forrás. Ily módon alkotódunk meg a dualitás két minőségéből és a rájuk aggatott generációs hiedelmekből.

A hiedelmek következtében a mi rendszerünk is egyre lassabb és recsegősebb lesz egész addig, míg le nem áll. Ilyenkor jöhet az a megoldás, ami az informatikai bajok 99%-át megoldja: indítsd újra a géped! 🙂 Az emberi életben az újraindítást valamilyen erősebb krízis szokta megelőzni, amikor lesokkolódunk, és kénytelenül változtatnunk kell, mivel egyértelműen nem folyhat tovább az életünk a megszokott irányban.

Mindezek alapján már valószínűleg látható, hogy a bajainkat nem fogja megoldani az, ha megpróbálunk az apánkkal jóban lenni, vagy kellő távolságot tartani tőle. Pár szinttel mélyebben kell keresni a megoldást, a tudattalan minták, beidegződések síkján, saját magunkban.

Nade még mindig ott a kérdés, hogy miért kell rendeződni a férfi oldallal? Mire van ez ilyen erős hatással?

A szellemi szintből kell kiindulni és abból, hogy mit képvisel a férfi archetípus/ férfi energia:

  • intellektus, logika
  • életerő, vitalitás
  • önbizalom, önértékelés
  • biztonságnyújtás, stabilitás
  • hatalom, vezetés, életvezetés
  • önállóság, tehetség, siker
  • kreativitás
  • akarat, küzdőképesség, tetterő
  • bátorság, határozottság

A felsorolás nem teljes, de látható, hogy ezeket a minőségeket nem csak a férfiak tudják magukénak, hanem születésétől kezdve mindenki. Ha valakinek terheltebb a férfi oldala (nincs apa, megfojtaná az apját, erőtlen az apa…), akkor a következők közül legalább egy elég észrevehetően ott van az életében: rendszerint illogikus döntéseket hoz, nehezen bánik az anyagiakkal, sehol nem lel stabilitást, nem tudja kezébe venni az élete irányítását, gyenge a tettereje, inkább dacból, mint határozottságból cselekszik.

Ez az a pont, amikor a saját részünket is érdemes tisztázni, mert simán elmehet a gondolkodásunk afelé, hogy a szülők műveletlensége az összes gondunk okozója. Nos, ez nem így van. Ebből a teljesen egyszerű mondásból kell kiindulnunk: Ahogy kint, úgy bent. Ha a szüleink (kint) egy adott mintát képviselnek, akkor az megvolt bennünk már a születésünk előtt is (bent) és így tudtunk az adott családba születni.

Ahelyett, hogy a tyúk vagy a tojás dilemmán kezdenénk el filózni és bűnbakot keresünk, el lehet kezdeni dolgozni a megoldáson. Mint ahogy egy számítógépen is van vírusirtó-, vagy rendszer-takarító program, úgy a személyiségünk számára is rendelkezésre áll jópár oldós technika.

A férfi oldal tisztítása egyet jelent azzal, hogy a belső munkában főképp az apával, vagy az anyai-apai nagyapával kapcsolatos történések lesznek elővéve (ez egyénileg változhat) és ez a traumatisztítás eredményezi azt, hogy a fentebb tárgyalt szellemi szint tisztul. Eltűnnek azok a címkék, amelyeket tudattalanul ráaggattunk a férfi oldalunkra és ezáltal rengeteg öngáncsolás el tud tűnni az életünkből, ami egyértelműen javítja az összes témát, amit a fenti felsorolásban említettem. Plusz mivel átalakul a belső férfikép, ezért a párkapcsolatok minősége is más lesz. Más típusú, tudatosságú férfiak tudnak felbukkanni vagy az aktuális párban is változások indulnak el.

Fontos, hogy mindkét nem számára létszükséglet a férfi oldal tisztázása, mivel a benne rejlő törekvő erő segítségével történhet meg maga a felnövés, ami stabilabb anyagi hátteret, karakterünkhöz közelebb álló hivatást, tudatosabb párkapcsolatokat és kiteljesedettebb életet eredményez. Carl Jung így fogalmaz erről:

asztrológia, férfikép


Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen a férfiképed, miért nem mennek bizonyos dolgok az életedben, akkor egy születési elemzés segítségével könnyen kideríthetjük.

Ezen a linken tudsz jelentkezni tanácsadásra és itt tudsz bővebben olvasni az elemzésekről.


Fejléc kép forrása: www.pixabay.com