Az Uránusz a Bika jegybe lép

Egy éven belül már a harmadik külső bolygó vált jegyet. A Jupiter Skorpióba lépése és a Szaturnusz Bakba váltása után az Uránusz átlépi a Bika jegy határát, aminek pontos időpontja: május 15.

Egyáltalán nem gyakori jelenségről van szó, mivel az Uránusz keringési ideje mintegy 84 év, ami azt jelenti, hogy egy jegyben körülbelül 7 évet tölt. A jelenlegi átlépése azonban még nem lesz maradandó, mivel a nyár végétől visszakacsint a Kosba, így 2019.03.06 lesz az a dátum, amikortól már fixen a Bika uralma alatt fog mozogni.

Fura az uralmat használni az Uránusz esetében, mivel ő az az archetípus, akihez a forradalmakat, különcséget, rendhagyóságot, villámcsapásszerű átalakulásokat, individualizmust és többek közt az anarchiát kötik. Szóval nehéz elképzelni, hogy bármilyen csillagjegy átszínezné a működését, de ez egyébként mind a három transzcendens bolygóra igaz (Uránusz, Neptunusz, Plútó).

Az Uránusz symbolon kártyája

Mi köze van az Uránusz mozgásának a földi világhoz?

A létezésben mindennek megvan a helye, az oka és a háttérprogramja (archetípusa). Az Uránusz archetípushoz köthető sok olyan tényező, ami a felfedezésének időpontja környékén jött létre, mint például a technológiai forradalom, az egyenjogúsági mozgalmak, a tudományosodás.

1789 (az Uránusz felfedezése) előtt az asztrológiában 7 égitesttel dolgoztak, amiben a Szaturnusz képezte a végső határt. Ehhez a 7 égitesthez mindent hozzá tudtak rendelni, ami akkoriban a világon előfordult, viszont a kollektív fejlődés áttört egy olyan szintet, ami megkövetelte, hogy átlépjük a tradicionális határokat. Mivel küszöbön álltak azok a tudományos áttörések, amelyek az átlag elme számára felfoghatatlanok, ezért törvényszerűen meg kellett jelennie a köztudatban annak az archetípusnak, ami mindezt magában foglalja és táplálja.

Az Uránuszhoz kötik ezért a zseniális meglátásokat, az Aha! – élményeket, a Heureka! – pillanatokat, a bevillanó ötleteket, a konvencionális határok szétrobbantását, a megszokott kereteken túlemelkedést, a hagyományos megoldások teljes figyelmen kívül hagyását és mindezek mellett a csodabogárságot.

És akkor nézzük meg, hogy mit is jelent nagyon egyszerűen a Bika jegy?

Lényege a befogadás, az állhatatosság, a megszerzett dolgok megőrzése és kibővítése, a gyökerek leeresztése. Ez a zodiákus legfixebb jegye. Ennél fogva aki ebben az energiában dúskál, az erősen kötődik a materiális világhoz, ami megnyilvánulhat fizikai szintű gondoskodásban, ellátásban, előteremtésben, gyűjtőszenvedélyben, a fizikai élvezetek halmozásában vagy a másik oldalon materialista világnézetben, felhalmozáskényszerben, makacs ragaszkodásban.

Érdekes felállás. Adott a földi világhoz legerősebben kötődő jegy és egy anarchikus/reformer archetípus. Ha megpróbálnánk ráhúzni erre a vegyítésre egy karikatúrát, akkor ő lehetne a hedonista lázadó. 🙂

Forrás: tumblr.com
Fordítás: Üres gyomorral nem lehet egy kormányt tönkretenni.

Nade mit is jelenthet az a jegyváltás számunkra?

Kiindulhatnánk abból, hogy legutóbb 1934-től kezdődően volt az Uránusz a Bika jegy vendége és az egyik legérdekesebb esemény ennek kapcsán, hogy az USA 1933 második felében elhagyja az aranystandard-ot, azaz szabadabb kezet kap a pénzügyi politika, nem kell, hogy minden bankjegy mögött legyen fedezet. Nem is kell mondani, hogy ez mekkora hatással volt a későbbi folyamatokra a hitelek, befektetések terén. A fizetőeszközök mögött már nem az arany állt fedezetképpen, hanem az ígéret. Ebben a témában érdemes megnézni a Wall Street farkasa című filmet.

De nem kell rögtön mózes-i kinyilatkoztatásképpen kezelnünk fentieket, ugyanis akkoriban teljesen más volt a többi bolygó állása, ezért nincs 100% esély az ismétlésre. Elég visszagondolni a legutóbbi gazdasági válságra, ami 2008-ban robbant ki, ekkor az Uránusz még a Halakban volt. Vagy ránézhetünk a nagy gazdasági világválságra, ami 1929-ben indult és ekkor az Uránusz a Kosban járt.

Mivel az Uránusz esetében egy határon (Szaturnuszon) túli archetípusról van szó, ezért kevésbé anyagi módon, mint inkább ideák, felfedezések, ötletek terén lesz érzékelhető a hatása. A jegybeli helyzeténél pedig fontosabbak lesznek a külső bolygókkal felvett fényszögei.

Egyet máris érdemes megemlíteni, mivel július elejétől október közepéig a Szaturnusszal lesz trigonban, ami nagyon jó hatással lesz a bennünk lakózó újító szellem és a tradíció közös nevezőre hozásában.

Vannak olyan értékek ezen a világon, amelyek maradandóak és nem szükséges őket módosítani vagy felturbózni. Ha leülsz egy dombtetőre megnézni a naplementét, azt az élményt nem fogja visszaadni egy hajlított képernyős ultra HD-s led tv. Ha meglátod a szerelmedet az utcán, azzal nem ér fel egyetlen VR maszkos virtuális valóságban töltött perc sem. Ha a gyerekeddel közösen madáretetőt barkácsoltok, ahhoz nem fogható egyetlen webcam chatelés sem.

A technologizálódó világunk számos kényelmi funkciót kínál, amelyeket most már hosszabb élettartam alatt tudunk kiélvezni. Míg a középkorban az uraságoknak kőből épült, huzatos várak és paloták jutottak, amelyekben nem mindig lehetett megoldani az élelem hűtését, addig ma légkondicionált helyiségekben, párnázott székekről, emlékező szivacsos ágyakból tudjuk szürcsölni a hűtött sört, miközben a megelőző korokról készült filmeket nézünk.

Forrás: facebook.com/gondoltad

Nincs baj se a tradícióval, se a modernitással, csupán egyensúly kell a kettő között és ebben tud majd besegíteni a Szaturnusz-Uránusz trigon. Olyan meglátásokat közvetíthet nekünk, amelyek harmonikusan ötvözik a két nézőpontot. Például berakjuk háttérzenének a kedvenc andalgós számunkat, miközben a dombtetőről nézzük a naplementét, vagy megtaláljuk a közös nevezőt a szüleink és a gyerekeink világa között és a mai korhoz illően, de tradicionális értékeket is átadva tudjuk nevelni az utódokat.

Az Uránusz további fényszögeiről külön cikkekben fogok írni.


Fejléc kép forrása: www.bbc.com