Kérdés – válasz az előrejelzésről

Az általános asztrológiai előrejelzések meglehetősen széles körben elterjedtek és mind azt célozná, hogy az ember valahogy be tudjon pillantani a lehetséges jövőbe, viszont aki több asztrológustól is olvas prognózist, az észrevehette, hogy nincs teljes egyezőség az írások között. Természetesen az asztrológusok személye, tudatossága, aktuális állapota nagyban befolyásolja a megfogalmazást, azonban miért van az, hogy még az olyan tényszerű adatok is eltérhetnek, mint a hatások vagy események kezdő- és végdátuma?

Átnézünk két tényezőt, amelyekből az első a technikai háttérrel, a másik pedig az egyéni folyamatok fontosságával foglalkozik.

Elsőként rögtön nézzük is meg ezt a technikai tényezőt, az orbiszt.

Induljunk ki abból, hogy minden születési képlet tartalmazza a 12 jegyet (körön kívül lévő szimbólumok), a 10 égitestet (körön belül lévő szimbólumok), a 12 házat (tortaszeletek) és egyénileg változó módon a fényszögeket (piros, zöld vonalak a képletben). Minden égitest a kör egy bizonyos fokán helyezkedik. Ha például a Skorpió hónapjának közepén születtél, akkor valószínűleg a Napod a Skorpió jegy 15. foka környékén lesz, ugyanis minden jegy 30 fokot foglal el a teljes körből. Ezt szemlélteti az alábbi ábra (2048.11.08 00:00-ra felállítva) kiemelve a Nap (kör benne egy pont) és a Skorpió szimbólumát.

Az égitestek egymáshoz képest kiemelt pozícióba tudnak kerülni és ilyenkor fényszögek kötik össze őket. Például ezen az ábrán a Nap és a Merkúr nagyon közel áll egymáshoz, úgynevezett együttállás – fényszög köti össze őket. Ilyenkor kettejük információtartalma összeadódik és nem kezelhetők szeparáltan.

Nem csak akkor van kapcsolat két égitest között, ha mindketten pontosan a 15. fokon állnak. Mintha az égitesteknek lenne egy aurája vagy felhője, amelynek ők lennének a közepén, a felhő méretét pedig az orbisz értéke mutatja meg, amit általában fokszámban szoktak számon tartani. Az orbisz tehát röviden hatókört jelent és az égitestek már akkor kapcsolódnak egymáshoz, amikor még csak egymás felhőit érintik. Olyan ez, mint amikor érzed, hogy valaki feléd közelít, de még nem ért teljesen oda.

Megnézzük a Merkúr és a Nap együttállását részletesebben, ezt azt is, hogy honnan jön az orbisz értéke.

Tehát ők ketten együttállásban vannak, bár a kör nem ugyanazon fokán állnak. Látható, hogy a Merkúrnál lévő szám 12°15’, a Napnál pedig 16°12’. Ezt azért tekintjük együttállásnak, mert a Merkúr és a Nap felhői már kapcsolódnak egymással függetlenül attól, hogy a pontos együttállás abban az évben november 14-én fog bekövetkezni.

Amikor nem születési képletet elemzünk, hanem aktuálisan mozgó égitestekkel dolgozunk, akkor egyértelműen nem csak a pontos érték érdekel minket, hanem az is, hogy a két bolygó együttállása mikor kezdődik és mikor végződik. Nagyjából be akarjuk határolni a hatás időtartamát, hogy a folyamatok elejét és végét megsaccoljuk.

Innen viszont bonyolódik a helyzet, mert asztrológiai rendszertől vagy asztrológustól függően adhatunk más-más értéket a kezdésnek és a befejezésnek.

Pár ezer éve már kitalálták, hogy az egyes égitestekhez mekkora orbiszt, azaz felhőket rendelnek és ez a tradicionális asztrológia alap építőkövévé vált. Azonban nem mindenki állt kötélnek, és ahogy ma, úgy régen is voltak lázadóbb vagy kutatóbb beállítású emberek, akik a saját tapasztalataikból szerették volna leszűrni, hogy mi a helyzet.

Szimplán megfigyelték magukat a mindennapokban, ismerték, hogy az egyes konstellációk mit jelentenek és a megfigyeléseik alapján lőtték be az égitestek orbiszait. Ennek köszönhetően több orbisz-rendszer is kialakult és valószínűleg nem lesz közmegegyezés arról, hogy melyik a helyes, mivel minden orbisz-rendszer szubjektív megfigyeléseken alapult/alapul.

Manapság használják a tradicionális, a modern, a Lilly-féle, a Baktay-féle verziót és ahány asztrológus tanítja ezt a műfajt, valószínűleg még annyiféle aktív rendszer él. Sőt ha még bonyolítani akarunk, akkor van, aki nem a fokok szerint, hanem időorbisz szerint számol. 🙂 Azaz mondjuk egy Jupiter átvonulás időtartamát 20 napra teszi (lásd: Baktay Ervin – Asztrológiai prognózis).

Tehát az első válaszom a kiinduló kérdésre röviden az lenne, hogy eltérő orbisz-rendszerrel dolgozunk. Nincs fix kezdete és vége egyetlen hatásnak sem, mivel nincs és nem is lesz közmegegyezés arról, hogy mekkora tűréshatárt adjunk egy-egy bolygónak. Ami viszont minden rendszerben közös és az is marad, az a fényszög pontos időpontja.

Jó hír ez olyan szempontból, hogy ne kössük magunkat teljesen a kezdő- vagy végdátumokhoz, mert simán el lehet veszni abban, hogy az egyik asztrológus ezt mondja, a másik meg azt. Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy olvasd el a hatást és morfondírozz el rajta, hogy ez neked mit jelent. A folyamatra és a saját fejlődésedre figyelj, ne arra, hogy mennyi ideig kell még összeszorított fenékkel élni vagy hogy minél gyorsabban túl legyél valamin.

Forrás: www.facebook.com

Nézzük a második szempontot.

Minden írás, ami tőlem, vagy más asztrológustól származik és az aktuális hatásokat taglalja, nem más, mint a közhangulat leírása. Azaz nem egyéni!

Azért könnyű azonosulni a tárgyalt történésekkel és hangulati ingadozásokkal, mert mindannyian ugyanabban a rendszerben mozgunk. Mind a Földön élünk és mindannyiunk feje fölött ott keringenek ugyanazok az égitestek, amelyek mindenhová ugyanazt az információt viszik.

Ennek ellenére, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy szerencsére nem reagálunk mind ugyanúgy egy időszakra. Ez azért van, mert mindenkinek van egy egyéni puttonya, amit születési képletnek vagy születési horoszkópnak hívnak.

A születési képlet mutatja meg azokat a hajlamokat, erősségeket és meggyőződéseket, amelyek születésünktől kezdve kibontakoznak belőlünk, a mi feladatunk pedig az, hogy ezeket felfedezzük, kiismerjük és jól menedzseljük.

Amikor egy közhangulatot befolyásoló hatás elindul, az olyan, mintha a piramis csúcsán a fővezér hozna egy intézkedést. Teljesen biztos, hogy minden alacsonyabb szint meg fogja érezni ennek hatását, de másként fog rá reagálni a harcos, a pap, a politikus, a kereskedő, az iparos, a gyerek, a csecsemő. Sőt van, aki tud az intézkedésről, tehát az információt megkapja, de teljesen hidegen fogja hagyni az egész.

Ugyanis egyéni folyamataink, egyéni megoldandóink vannak célul kitűzve erre az életre és bár kitérni nem tudunk a közhangulat hullámzása elől, de a reakcióink lehetnek eltérőek.

Méghozzá akár tudatosan, ugyanis a születési képletben nincs kőbe vésve az, hogy hogyan kell megélnünk a karakterünket. Aki a külső világ megismerése mellett a belső világban is halad előre, az egyre kevésbé van kiszolgáltatva a születési képletből kiolvasható automatikus hiedelmeknek.

Tegyük fel, hogy ha eddig valahányszor egy keményebb hatás volt a közhangulatban, akkor te átváltottál cséphadaróba. 🙂 Egy asztrológustól megtudod, hogy érdemes lenne foglalkozni a férfi ág hiedelemrendszerével, ugyanis ott már jócskán felgyűlt a feldolgoznivaló és ezt a csomagot egy szimpla tudatos döntéssel nem fogod tudni felülírni. Maximum elfojthatod, amíg tudod, de ahogy eddig is tapasztaltad, egy aktuális hatás könnyen felpiszkálja a parazsat. Megfogadod a tanácsot és egy családállításon rájössz, hogy melyik családtag agresszív, romboló meggyőződéseit ismétled és ezt sikerül is kioldani. Innentől kezdve a keményebb hatások könnyebben kezelhetőek, mert már nincs ismétlési kényszered, átlátod a helyzetet, nem vész el a tudatosságod teljesen.  Szokták erre azt is mondani, hogy már nem nyomkodják annyira a gombjaidat.

A második válaszom röviden tehát az lenne, hogy azért éljük meg valamennyire különbözően a közhangulati ingadozásokat, mert egyéni folyamataink vannak, egyéni puttonyunk és nagyban befolyásolja a működésünket, hogy milyen benyomható gombok vannak még bennünk.

Fótos János

Önismereti tanácsadó

 


A saját működésed és az odafigyelendők feltérképezésére jelentkezhetsz születési képlet elemzésre.

Vagy amennyiben fontos döntések előtt állsz, akkor az előrejelzés segíthet tisztábban látni.

Párkapcsolati ügyekben pedig a születési képletek összevetése is adhat útmutatást.

Bővebb leírás az elemzésekről itt.


Fejléc kép forrása: www.pixabay.com