Milyen az, amikor egy én-részeddel beszélgetsz?

Szokatlan, nehezen befogadható, merőben új, vagy totálisan felvillanyozó is lehet. Van, aki már azt is mondta első alkalommal, hogy hülyének érzi magát. 🙂 Van, aki rögtön belemerül és elkapja a folyamat szele, majd meg sem áll a problémája megoldásáig.

Nézzük meg mit is rejt ez a terápiás technika.

Az én-részekkel való belső munka sokban hasonlít az egyéni családállításra. Ugyanúgy a körülöttünk lévő teret és bizonyos képviselőket (székeket, színes üvegeket, ásványokat) használunk arra, hogy a bennünk lévő elfojtott információ a felszínre kerüljön. Tesszük ezt azért, hogy érthetőbbé, tudatosabbá váljon az a katyvasz, amivel éppen küzdünk a belső világunkban és megoldás szülessen.

Mindenki tapasztalhatta már, hogy belül gyakran egy egész óvoda zsibong. Én az asztrológiából véve ezt úgy szoktam értelmezni, hogy minden személyes bolygó és az Aszcendens egy-egy én-részt jelképez, saját vágyakkal, védekező mechanizmusokkal és erővel. Ezek az én-részek alapból nincsenek központi irányítás alatt. Attól függően, hogy mekkora feldolgoznivalót rejtenek, igencsak el tudnak kanászodni, azaz időnként egyikük előtérbe kerül és átveszi a kontrollt.

Ennek a legegyszerűbb esete az, amikor az ember elkezd ismerkedni vagy szerelmes lesz. Sokan tapasztalhattuk már, hogy akármilyen menő-manók, tudományhuszárok, vagy jégkirálynők vagyunk, akkor is ki tudunk esni a megszokott szerepből és valami bezavar, ellágyít, eltompít minket.

Természetesen nem kell azon terápiázni, ha valaki szerelembe esik, vagy párkapcsolatot kezdeményez, de azzal már lehet, amit az ismerkedős folyamat felhozhat. Az erős gátlások, a katasztrófa előrevetítése, a sérülés vagy fájdalom garantáltnak vétele, a másik fél állandó megkérdőjelezése és erős tesztelése mind jelzés arra, hogy valami nálunk sincs rendben. Elképzelhető, hogy a női vagy férfi oldalról örökölt én-részek átvették az irányítást és valójában attól félünk, amitől anyu is félt, vagy úgy stratégiázunk, mint ahogy apu tette anno, de az is lehet, hogy egy korai trauma során elfojtott én-rész szabotál minket.

Az én-részekkel való belső munka során meg tudjuk jeleníteni őket a térben egy egyszerű kéréssel és ráhangolódással, majd elkezdjük feltárni, hogy miért lázadoznak, gátolnak, végül megpróbáljuk visszaintegrálni őket az irányító központba, azaz a fő én-részbe, a tudatos énbe.  

Kicsit kibontva ez így zajlik:

  • Elbeszélgetünk arról, hogy mi a problémás jelenleg az életedben. Bárhogy is fogalmazol, bármiről is beszélsz, azt megpróbáljuk összerendezni és találni neki egy fókuszt, tehát nem kell, hogy összeszedetten jöjj az alkalmakra. Egyszerre természetesen nem tudjuk megoldani életed minden gondját, úgyhogy kiválasztunk egy témát, amin dolgozni fogunk. Lehetőleg olyat, ami a legtöbb problémádat átszövi a mélyből.
  • Egyértelműsítjük, hogy min fogunk dolgozni és ezzel már el is indul a témára hangolódás. Ha már jártál mélyebb terápiás oldáson, akkor észrevehetted, hogy szinte elég volt a szándékod ahhoz, hogy a megoldás felé közeledjetek. Az a szándék, hogy te most meg akarod oldani az életszituációdat, úgy rendezi a tudatos részed és a tudatalattidat, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni. Elkezd tehát megváltozni a tudatállapotod, bemélyülsz, a gondolkodásod lelassul. (Ha nem következne be a mélyülés, akkor rá tudunk segíteni.)
  • Majd megkérlek arra, hogy helyezd el a szobában valahová azt az én-részt, akivel most dolgozni fogunk. Ez csupán annyit jelent, hogy végigpásztázod a szobát és ha valamelyik pontra rámeredsz vagy jön onnan egy erősebb érzés, akkor annyit mondasz: Ott van. Előre sosem tudjuk, hogy ki, vagy mi lesz ő. Nincs neve, sem személyi száma. Nincs életkora, sem önéletrajza. Mindent ott, aktuálisan fedezünk fel, mégpedig úgy, hogy az ő bőrébe is bele fogsz bújni. Ha már vettél részt családállításon, akkor könnyebb megértened ezt a belebújást. Ha még nem, akkor úgy képzeld el, hogy pontosan úgy működik, mint amikor két helyiségben két különböző zene szól és te az egyikből átmész a másikba. Megváltozik a hangulatod, másképp beszélsz, más jut eszedbe.
  • A munka során folyamatosan váltogatjuk azt, hogy kinek a bőrébe bújsz. Kialakul egy dialógus te és az én-részed között. Kiderül, hogy ki ő (legtöbbször egy gyerekkorban leszakadt, elfojtott részed), miért lázad, vagy gátol téged és hogy milyen a kettőtök kapcsolata.
  • Majd beindul a diplomácia, amiben én elég aktív szerepet játszok. A cél az lenne, hogy egy megegyezéssel visszaintegráljuk az elfojtott részedet a tudatos énedbe, de ehhez az kell, hogy mindkét fél megértse a másik nézőpontját és ki legyenek mondva akár kellemetlen vagy fájdalmas dolgok. Ennek hagyunk elég időt és természetesen az is segíti a folyamatot, ha ki tudod engedni a szomorúságodat, dühödet, csalódottságodat… stb. közben.
  • Ha létrejön a közös nevező, akkor érezhetően beáll a nyugalom a szoba légkörében és testileg is tapasztalhatsz megkönnyebbülést. Mondhatni megkötöttétek a szerződést és ezentúl ahhoz tartjátok magatokat, ahelyett, hogy újabb elfojtás születne.
  • Az ülés végén meg tudjuk beszélni, ha valami nem állt össze időközben és tudatosítjuk, hogy mi is történt a belső munka alatt.

Az én-részeddel való megegyezés elég sok előnnyel jár.

Nem kell többé energiát fordítani arra, hogy a tudatalattiban tartsd; nem kell többé félni attól, hogy átveszi az irányítást és játszmákba terel; a visszaintegrálás által az összes ereje a tudatos énedbe csorog, azaz önfejű lázadozás helyett segíti az életedet; megtapasztalod, hogy milyen az, amikor te irányítod saját magad; megértőbbé válasz másokkal szemben, ha azt látod, hogy hirtelen megváltoznak vagy össze-vissza beszélnek.

Röviden: kiegyensúlyozottabb, bölcsebb, érettebb ember leszel.

Ez a terápiás technika is elérhető nálam, a Csaba utcában.

Az időtartam átlagosan 1,5 óra szokott lenni, egy alkalom ára pedig 12 000 Ft.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a lehetőség, akkor telefonálj, 06-20-445-55-57, írj e-mailt a fotosjanos@asztropszichologia.hu –ra, vagy jelentkezz a Kapcsolat menün keresztül.

Fótos János


Fejléc kép forrása: www.pixabay.com