Fényszög pszichológia 1. rész – Nap, Jupiter

Kezdjük onnan, hogy mi is az a fényszög?

A fényszög a horoszkóp két kiemelt elemének összeköttetése. Például, ha a Nap és a Hold nagyjából a zodiákus körének ugyanazon pontján van, akkor azt mondjuk, hogy együttállásban vannak, vagy ha 90 fokra vannak egymástól, akkor kvadrátban. Természetesen nem a szakzsargont fogjuk most átvenni, hanem azt, hogy ha a horoszkópodban fellelhető valamilyen fényszög, akkor azt miből lehet felismerni, majd hogyan lehet meghaladni.

A képletben a két elem közti kapcsolat duálisan működik, azaz mondhatjuk azt, hogy az éremnek két oldala van. Ez ugyanolyan, mint ahogy a télre valaki azt mondja, hogy legyünk már túl rajta, és van, aki alig várja, hogy bekuckózzon vagy síelni menjen. Létezik tehát a fényszög kapcsolatoknak egy hasznos, valamint egy megpróbáltató része, és ez utóbbit játszmának is lehet nevezni. Én a játszma oldallal fogok ezekben az írásokban foglalkozni, mivel ez az, amit meg kellene haladnunk ahhoz, hogy jobban ki tudjuk használni a személyiségünk adta forrásokat.

Természetesen a tanácsadásokon mindkét oldalt szoktuk érinteni és egy komplex kép tárul eléd a belső világodról, de ez mindenkinél teljesen egyéni, úgyhogy csakis személyesen van értelme erről beszélni.

Még egy fontos fogalmat pár szóban tisztázni kell, és ez a játszma. A játszma hivatalos megfogalmazása: rejtett cselekvések sorozata, aminek kiszámítható vége van és azért történik, hogy mindkét fél megerősíthesse a világképét. Például ez egy játszma: Ha szeretsz, akkor kitaláltad volna, hogy mire gondolok, de hát ilyenek vagytok ti férfiak. Leegyszerűsítve a nő ebből megerősíti azt, hogy számára nem létezik megfelelő férfi, a férfi pedig azt, hogy a nők érthetetlenek.

Forrás: www.libri.hu

Folytassuk azzal, hogy minden ember horoszkópja tartalmaz legalább egy fontos fényszöget (tapasztalatom szerint mindig több van). És valószínűleg a cikksorozat minden elemében találtok majd olyan információt, amire ráismertek, de ez nem mindig azért lesz, mert az a fényszög biztosan megvan a horoszkópotokban. Lehet azért, mert a hozzátartozótok, munkatársatok, párotok, szomszédotok, főnökötök, lámátok, pszichológusotok, kártyavetőtök rendelkezik az adott játszmával, ti pedig meghívást kaptatok az ő forgatókönyvébe.

Nem kell tehát elborzadni attól, hogy mindben találtok esetleg hasonlóságot. Valamilyen mértékben mind részesei vagyunk ennek a nagy emberi drámának, ami itt a Földön zajlik. Nem kell magunkat kihúzni belőle, nem tudjuk elfojtani vagy nem látni. Könnyebb az, ha felismerjük, hogy részesei vagyunk ennek a sokszor kegyetlen, máskor totálisan felvillanyozó színdarabnak és a helyünk beazonosításával meghaladhatóvá válik az a szerep, amit a sors ránk osztott.

Kezdjünk egy egyszerű, de annál elterjedtebb játszmával, aminek ezt a nevet adnám: „Kiemelkedő akarok lenni!”.

Véleményem szerint ezt gyakran az Aszcendens és a Nap vagy a Jupiter együttállása jelöli. (Természetesen van még jópár kombináció, ami ehhez a játszmához kapcsolható, például a Nap, Asc, Hold az Oroszlánban; a Nap vagy Jupiter együttállása, egyéb erős fényszöge a Holddal, születési uralkodóval, Asc-el; és persze asztrológiai ágazattól függően más is.)

Ennél a játszmánál észre fogod venni, hogy teljesen mindegy, hogy van-e a képletedben hozzá köthető fényszög, mivel olyan globális jelenségről van szó, ami mindenkit magával ragad. Aki képletében van hozzá köthető fényszög, annál lehet, hogy az átlagnál erősebb a játszma befolyása.

De miért globális a „Kiemelkedő akarok lenni!” hozzáállás?

A modern korban, főleg a nyugati kultúrában az ember már nem azért küzd kizárólagosan, hogy életben maradjon, vagy valahová tartozzon. A háborúk átvándoroltak a kibertérbe vagy elszigetelt módon működnek, az élelmiszeripar tömegeket képes ellátni és a lakhatás biztonsága is magasan fejlett. Ennél fogva léptünk egy szintet a Maslow piramison és az ember átlagos fókuszpontja már az elismerés és a hírnév megszerzésén van. Önbecsülést akarunk és azt kívülről, mások visszajelzéseiből, dicséreteiből szándékozunk megszerezni, a stratégia pedig attól függ, hogy milyen volt a gyerekkorunk.

Ez alatt azt értem, hogy milyen traumákat éltünk át, mit tanítottak nekünk a szülők, vagy voltak-e egyáltalán szüleink. Mindezekből nagyon lebutítva két alap stratégia szokott megszületni, az aktív törtetés vagy a passzív betagozódás. Előbbi úgy szerzi meg az elismerést, hogy küzd, tesz, alkot, eltapos, manipulál; a másik pedig úgy, hogy jó akar lenni az előbbi szemében.

Forrás: www.time.com

Nézzük meg egy példával, hogy miként működik ez a játszma az aktív törtető oldalon. Egy rövid, feltupírozott, fiktív történetrészletet olvashattok, aminek a főszereplője egy élelmes, tanult, önismereti karriert működtető hölgy.

Elenor éppen hazafelé tart a két hónapja vásárolt Volvo S60-as Hybrid autójában, amire kimondottan büszke, mivel már annyi klímakatasztrófás cikket olvasott a facebookon az utóbbi hónapokban, hogy szívügyévé vált a környezetvédelem, de ő ezt stílusosan akarja csinálni. Az Instagramján megannyi módon kiemelte a hybrid meghajtás környezetkímélő előnyeit és elégedetten néz rá a fiókjára, mert még mindig kapja az elismerést ezért a felelősségteljes tettéért.

Mára befejezte a munkát, lenyomott három coaching alkalmat, két családállítást és az esti önismereti tanfolyamot is megtartotta. Ránéz a naptárára, leellenőrzi a holnapi napot és a hét további részét. Nos, ha továbbra is ilyen jól teljesít, ennyire jól fejlődnek nála az emberek, akkor valószínűleg el tud menni a kutyájával arra a törökországi ultra all inclusive nyaralásra is, amellett, hogy bevállalta a rendszerállítás továbbképzést és az indiai egy hónapos elvonulást.

Fejben gyorsan megerősíti magában, hogy nagyon jól dolgozik, általa rengetegen tarthatnak a felébredés felé, szóval kimagasló szerepet tölt be az emberiség továbbfejlődésében. Nem úgy, mint az a szerencsétlen kártyás-angyalos nő, aki a szomszéd kis termet bérli. Az a gyengeelméjű, még arra se képes, hogy a pszichológia alapjait megtanulja, hiszen akkor rögtön tudná, hogy babonaságokkal foglalkozik. Valahányszor megpillantja azt a nőt, kitágulnak az orrlyukai, és fejben már pörögnek is a forgatókönyvek, hogy milyen módon fogja kioktatni, ha valaha is beszédbe elegyednek.

Nem beszélve arról, hogy a nőnek van egy párja, aki látszatra egy igazi semmirekellő, hiszen még ki sem tudja húzni magát. Elenor teljesen biztos abban, hogy ez a nő teljesen életképtelen. Ő maga egyedül neveli a kutyáját, emberek fejlesztésével foglalkozik, tanfolyamokat tart, pszichológiát tanul, minden reggel és este belső gyakorlatozik, feszesre edzette a hasát és a combját, az új biowebshopjának a beindításán fáradozik, saját lakást tart fenn és mindezt férfi segítség nélkül.

Nem is érti, hogy a mai világban minek kell egyáltalán férfi a nő mellé. A háztartási gépek mindent elintéznek, a szexet megkapja időnként mindenféle kompromisszum vagy elköteleződés nélkül és ott van neki a kutyája, akit szerethet, akiről gondoskodhat, az pedig nem dumál vissza és teljesen irányítható, mióta megcsinálták a Cesar Millan képzést.

A játszma részletesebb taglalása még jópár oldalon keresztül folytatódhatna, és át lehetne fordítani a férfi oldalra is, de a lényeg már átjön belőle.

Ebben az állapotban fejlődésre nincs lehetőség, mivel be vagyunk zárva a büszke törtetésbe és ha azt is hisszük, hogy a pszichológiától, a segítői munkától vagy a napi gyakorlatozástól változunk, valójában minden, amit csinálunk ugyanazt a célt szolgálja: betömni a hiányokat, kompenzálni a traumákat és kiemelkedővé válni.

Egyénileg ez azzal a belső késztetéssel egyenlő, hogy „Mondjon mindenki, amit akar, én akkor is kiemelkedő leszek!”. Ahhoz persze már kell némi tudatosság, hogy észrevegyük: a kiemelkedés kritériumait mindig az aktuális média, vallás, filozófia határozza meg!

A belső gyakorlatozás vagy az egyéni terápia természetesen elvihet minket egy olyan pontra, ahol borul a kártyavár és a jól felépített életünkről kiderül, hogy egy kurva nagy hazugság. Ilyenkor paradox módon az számít fejlődésnek, ha hagyjuk, hogy minden összeomoljon és ezután indulhat el az új alapokra építkezés.

A fenti példánál maradva a krízis után is megmaradhat Elenor segítői munkája és minden beteljesítendő vágya, de már nem azért akarja elérni őket, hogy titkon betömködje a gyerekkori figyelem és szeretethiányait azzal, hogy csodálatot kunyerál. Azért csinálja, mert egyszerűen képes rá és azt is választhatja, hogy nem csinálja. Most már nem csak tanítja, hanem éli is az önismeretet. Elképzelhető, hogy lentebb ad a hajtásból, a szeparációból és kinyílik újabb kapcsolódások felé. Toleránsabbá válik mások kibillenéseivel szemben, mivel tapasztalta milyen erősen tud azonosulni egy illúzióval, és talán még az a kompromisszumkészség is megjelenik, ami egy párkapcsolathoz kell.

Ha viszont nagyon kifelé élünk, akkor rendszerint a sorsszerű események rugdosnak ki minket ebből a büszke törtetésből. Számos jó film alapul erre a mélybe zuhanásra. A legutóbbi, ami nekem nagyon tetszett, a Mélyütés.

Nos, ha eljutottál eddig az olvasásban, akkor elég valószínű, hogy nem vagy totálisan a játszma rabja, különben már bezártad volna az oldalt és intéznéd a következő napirendi pontodat elkönyvelve azt, hogy nem értek a dolgomhoz. 🙂

Újabb jó hír, hogy ha fel is fedeznéd a horoszkópodban bármelyik a játszmához kapcsolódó fényszöget vagy konstellációt, az nem betonoz téged abba, hogy ezt a játszmát játszd, vagy ebbe bevonjanak téged életed végéig. A sorsunk nem kitörölhető, de meghaladható.

A harmadik jó hír pedig az, hogy a Maslow piramisnak vannak még magasabb szintjei. Például a kognitív, az esztétikai vagy az önmegvalósítási szükségletek. Ha ezeket becélozzuk, az nem azt jelenti, hogy az alattuk lévők megszűnnek, csupán a fókusz ugrik át. A fókusz pedig akkor tud szintet ugrani, ha az elismerésért, valahová tartozásért, biztonságigényért való rejtett görcsölés megszűnik.

A rejtett görcsölés pedig három lépésben szüntethető meg. Első lépése a felfedezés, második a belső munka, a harmadik pedig magától történik meg, ez az átváltozás vagy szintlépés.

Mi ezekben a cikkekben a felfedezéssel fogunk foglalkozni, a belső munkát viszont nem lehet megspórolni olvasással vagy egyéni gyakorlatozással. A második lépéshez kell a személyes kontaktus, hogy feltárjuk azokat a kibillenéseket, amelyek rejtetten irányítják az életedet ezen a játszmán keresztül.

Ha szeretnéd felmérni, hogy a születési képletedben szerepel-e ez a játszma, vagy milyen egyéb társai rejtőznek a tudatalattidban, avagy belecsapnál egy terápiás folyamatba és elkezdenéd felszabadítani magad alóluk, akkor keress meg ezen elérhetőségek valamelyikén.

fotosjanos@asztropszichologia.hu

Kapcsolat

Facebook

06-20-445-55-57

Fótos János


Fejléc kép forrása: www.pixabay.com