Fényszög pszichológia 2. rész – Mars

Az előző rész tartalmából: Ebben a cikksorozatban az asztrológiában jól ismert fényszögeket kötöm össze a pszichológia tudományában már alaposan feltárt játszmarendszerrel, így a tradicionális vagy ezoterikus magyarázatok köznapibb, modernebb formában is érthetővé válnak. Az előző részben leírtam, hogy mi is az a fényszög, mit jelent a játszma, és egy fiktív példán keresztül bemutattam, milyen lehet az Aszcendens és a Nap vagy Jupiter együttállásának megvalósulása.

Fényszög pszichológia 1. rész

Ezúttal tovább megyünk és megnézzük az Aszcendens együttállását a Marssal. (Természetesen ebben az esetben is van még pár kombináció, ami majdhogynem ugyanolyan jelentéssel bír, például a Nap, Asc, Hold a Kosban vagy a Mars együttállása, egyéb erős fényszöge a Nappal, születési uralkodóval, Asc-el; és persze asztrológiai ágazattól függően más is elképzelhető.)

Mielőtt azonban belecsapunk a taglalásába, ismét ki kell emelnem, hogy a játszma oldalt fogom kivesézni, a tanácsadásokon viszont foglalkozunk a konstellációk mindkét oldalával. Ez a komplex kép mindenkinél egyéni, úgyhogy bármilyen leírást részigazságként érdemes kezelni.

Szóval térjünk is rá a témára. Ezt a játszmát így nevezném el: Az élet egy verseny. (Ha a játszma nyelvén fogalmaznék akkor így módosítanám: Az élet egy kib*szott verseny, haver!)

Nem vitás, ez is egy igencsak globális jelenség, és nem csak a férfiak között, mivel a versenyszellem, kivagyiság, agresszió ugyanúgy elveheti egy nő eszét is. A mai legfrissebb epigenetikai kutatások szerint erre elég nagy esély van, ha a lányt fiúnak várták születése előtt, ugyanis ilyenkor megkapja a férfi indítóprogramját. Ez még önmagában nem ad automatikusan férfias életet egy nőnek, de ha tudatosság nélkül éljük az élet eseményeit, akkor az esély növekszik. Hozzáteszem, nem azzal van a gond, hogy egy nő önellátó, önérvényesítő és határozott, sőt végre eljutottunk oda, hogy a nők nem csak gyerekgyárak, konyhatündérek vagy biodíszletek lehetnek. A gond azzal van, ha ezek a célok hiány alapon, beszűkült tudattal futnak lerontva a kapcsolódási készséget és empátiát.

Nézzünk rá itt is egy kicsit arra, hogy miért globális ez a játszma?

Az előző részben kitértem arra, hogy az ember amellett, hogy hajt az életben maradásra és az odatartozás élményre, önbecsülést is akar. Nos, ebbe bele kell kalkulálni, hogy a világunk véges erőforrásokra épül, ez a bolygó nem tud 7 milliárd önérvényesítő, öntudatos, törtető embert fenntartani. A közmegegyezéses valóságban a versenyszellem uralja a piacokat, a kapitalizmus a gazdaságot és a folyton növekvő profit a részvényesek elképzeléseit. Ebben valamilyen szinten mindenki részt vesz, hiszen, ha már vettél akciós ruhát/cipőt, amire az volt írva: Made in China, akkor az elég valószínű, hogy a kínai rabszolgákat kizsákmányoló rendszerre szavaztál és hogy mi miatt, az mindegy.

Hogy lehet azonban egyre növekvő profitot elérni egy lehatárolt világban? Hát úgy, hogy ha valakinek mindig kevesebb jut. Míg az előző cikkben tárgyalt játszma (Kiemelkedő akarok lenni!) nem tartalmazza a nyers erőszakot, hanem inkább fifikával, kapcsolatépítéssel, tekintélyelvűséggel, kreativitással tarol, addig a most tárgyalt verzióban lényegesebb több a megfélemlítés, az agresszió, az állatiasság és a leegyszerűsítő gondolkodás. Előbbi nem megy le arra a szintre, hogy bármilyen eszközt bevessen a sikerért, utóbbi nem fogja fel, hogy a mások is léteznek.

Forrás: smokingbarrels.blog.hu

Ritkán van azonban olyan, hogy egy-egy játszma elkülönülve, a leírás szerinti pontossággal fut az életünkben, például ők ketten is simán vegyülnek egymással és hol egyik, hol másik kerül előtérbe. A sorozatot tovább olvasva látni fogjátok, hogy a játszmák szépen össze tudnak állni egy szövedékké, amely elemeit ha be tudjuk azonosítani, akkor esélyesebb, hogy kibogozzuk magunkat a pókhálóból.

Most nézzük meg egy fiktív párbeszéden keresztül, hogy miként működik a jelenleg tárgyalt játszma. A főszereplő Arnold, egy szegény családból származó, ambiciózus, focista.

 • Mondom én bmeg, úgy kell csinálni, hogy viszed a labdát, aztán ha látod, hogy jön a védő, elfelejted, hogy ott a labda. Ráfókuszálsz a védőre és eldöntöd, hogy kicsinálod, letarolod, mint az úthenger, érted?
 • Oké Arni, de ott a bíró, sőt most már videóznak is árgus szemekkel.
 • Mit érdekel az engem!? Teszek arra, ha el is törik a szerencsétlen lába, engem nem állíthat meg!
 • És mi van ha te is megsérülsz közben?
 • Ha lesz is valaha ilyen, azt gyorsan kiheverem és megyek vissza a gyepre, amint lehet. Engem egy sérülés se tarthat vissza attól, hogy feljebb kerüljek a ranglistán! Amúgy meg minek foglalkozol te ilyen kis szarságokkal? Jobb lenne ha te is teljes erőbedobással nyomnád a meccset és belehalnál, mint kislányként óvatoskodsz!
 • Ez nem óvatoskodás, ez józan ész öregem!
 • Háhh, be vagy te szarva az élettől! Megmutassam neked miről beszélek? Itt van, nézd ezt a képet! A horvát szépségkirálynő. Na kivel van együtt, na kivel? Hát velem, ki mással! A múltkor kapva kaptam az alkalmon azon a partin és lecsaptam rá. Nem nyomoztam utána, nem stratégiáztam, egyszerűen csak addig nyomultam, míg be nem adta a derekát. Győztem, érted, győztem! Megszereztem! Érted már?
 • Hát Arni én ezt a rámenősségedet sosem fogom megérteni, szerintem ez veszélyes. Én azt mondom, hogy ha két végén égeted a gyertyát, akkor annak nem lesz jó vége.
 • Leszarom! Nem érdekel, ki mit gondol, én akkor is hajtom a célomat és olyan nincs, hogy nem érem el. Itt van például ez a fickó, Tony Robbins, az a motivációs mittudoménmi. A múltkor a klub befizetett engem egy kurzusra hozzá és volt benne hasznos, de én nem fogok a csávó tanítása szerint élni. Amit kellett, kivettem magamnak a tanfolyamból és ennyi. Na de ha már itt tartunk, érdekel mit gondolok az életről?
 • Hát én a…
 • Hát persze, hogy érdekel! Na figyu! Mész, oszt csinálod teljes erőbedobással! Nem nyafogsz, nem ügyeskedsz! Ha van előtted egy fal azt letarolod az akaratoddal, érted?
 • Értem. Érdekel én mit gondolok erről?
 • Nem.

Ez a beszélgetés még bőven folytatódhatna, és át lehetne fordítani a női oldalra is, de a lényeg már átjön belőle.

Érezhető, hogy ez a játszma is rettentő zárttá teszi az embert. Az önfejű küzdés magas foka, az empátia teljes hiánya és kapcsolatképtelenség uralja az embert és erős pofára esések kellenek ahhoz, hogy ki tudjunk jönni ebből a beszűkültségből. A focistánk esetében például egy jó hosszú gyógyulással járó sérülés, vagy egy karriert derékba törő műtét lehetne kellő figyelemfelhívás arra, hogy nézzen magába. Erre remek példa A békés harcos útja című film.

Forrás: port.hu

Természetesen a belső munka által ezen a játszmán is lehet lazítani, de kevés esélyt adnék annak, hogy a példában lévő illetővel találkoznék. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy előbb a focista felesége, csapattársa, edzője hívna fel kikészülve, hogy időpontot kérjen. 🙂

Nos, itt jön egy jó hír. Ha fel is fedeznéd a horoszkópodban bármelyik ehhez a játszmához kapcsolódó fényszöget vagy konstellációt, az nem betonoz téged abba, hogy ezt játszd, vagy ebbe bevonjanak téged életed végéig. A sorsunk nem kitörölhető, de meghaladható. A küzdőképesség elsajátítása minden embernél feladat, de az egész életen át tartó versengés nem.

Ha esetleg észrevetted a környezetedben vagy magadon ezt a viselkedésmódot, akkor sem kell leírni, vagy büntetni magad. A szembesülés után jöhet a meghaladás.

Ennek első lépése mindig a felfedezés, a második a belső munka, a harmadik pedig magától történik meg, ez az átváltozás.

Az első lépés részben megtörténhet a sorozat cikkein keresztül vagy egy egyéni horoszkóp elemzésen, de második lépéshez már biztosan személyes kontaktus kell, hogy feltárjuk azokat a kibillenéseket, amelyek rejtetten irányítják az életedet ezen a játszmán keresztül.

Ha szeretnéd felmérni a születési képletedet, vagy belecsapnál egy terápiás folyamatba és elkezdenéd felszabadítani magad a játszmák alól, akkor keress meg ezen elérhetőségek valamelyikén.

fotosjanos@asztropszichologia.hu

Kapcsolat

Facebook

06-20-445-55-57

Fótos János

… A következő részben előtérbe kerül az a játszma, ami nagyon sokaknak legfőbb mumusa: az áldozat szerep. Elveszettség, megmentésre várás, valaki mondja meg mit csináljak, társ nélkül semmi vagyok stb… Megnézzük, hogy ezeket mi mozgatja és hogyan lehet legalább addig felerősíteni magunkat, hogy fejünket kidugjuk a szerepből.


Fejléc kép forrása: www.pixabay.com