Fényszög pszichológia 4. rész – Plútó

Az előző részek tartalmából:

Ebben a cikksorozatban az asztrológiában jól ismert fényszögeket kötöm össze a pszichológiában alaposan feltárt sorskönyvekkel és játszmákkal, így a tradicionális vagy ezoterikus magyarázatok köznapibb, modernebb formában is érthetővé válnak. Az előző részekben leírtam, hogy mit jelent a fényszög és a játszma fogalma, valamint terítékre került a Nap, a Jupiter, a Mars, a Neptunusz és a Hold működése.

1. rész

2. rész

3. rész

A mostani alkalommal a Plútó archetípus működéséről rántjuk le a leplet. Én elsősorban a Plútó és Aszcendens együttálláshoz kötöm a lentebb kifejtett játszma kialakulását, de nem lehet elmenni amellett, ha valakinek a Napja, Holdja, Aszcendense, születési uralkodója a Skorpióban vagy a 8. házban van, avagy a képletben egy fontos alappillér erős fényszöget kap a Plútótól. (Természetesen asztrológus és asztrológiai ágazat szerint más konstelláció is elképzelhető.)

Aki követi a sorozatot, annak nem újdonság, de azért itt is leírom, hogy az archetípus duális természetéből a játszma oldalt fogom kivesézni. Nem kell tehát teljesen magadra húzni a cikk(ek) tartalmát, de elképzelhető, hogy látsz majd bennük hasonlóságot az életeddel. Az itt is tárgyalt általános információkat az egyéni tanácsadásokon szoktam személyre szabni, és így egy komplex kép tárul fel a belső világodról, ami alapján világossá válik, hogy mit kellene rendbe rakni az életedben és mi az, aminek a megszüntetésén nem kell fáradoznod. Érthető módon itt ilyen pontossággal nem tudjuk kitárgyalni a témát, de kiindulásnak mindenképp hasznos lesz a cikk.

A Plútó játszmáját így hívom: „Szenvedj és bűnhődj!”

Forrás: www.facebook.com

Az én olvasatomban a Plútó együttállása az Aszcendenssel, Nappal vagy Holddal egyértelmű jelzés arra, hogy ebben az életben muszáj átmenni egy nagy átalakuláson, mert ami a családi hagyományból jön, az már részben vagy teljesen tarthatatlan. Mivel alapból nem tudunk arról, hogy vannak bennünk ilyen vállalások, ezért az átalakulásra szánt hatalmas energia tudattalanabbul nyilvánul meg. Mint például intenzív kutatás, fanatikus hibakeresés, rendkívül kitartó belső munka, állandó kríziskeresés, mágikus praktikákban vájkálás, mások gyengepontjainak kifigyelése vagy mindenben a szenvedély és a felfokozottság keresése. Nem létezik középút. Vagy jégemberek vagyunk vagy flamenco táncosok. 🙂

Ebből az extrém ping-pongozásból alakul ki a Plútó játszmája, ami automatikusan afelé tereli az embert, hogy Lucifert játsszon. Magyarán: kiszabni a megfelelő büntetést ahhoz, hogy a másik kellően szenvedjen, kilépjen a komfortzónájából és megtegye a változáshoz szükséges lépéseket. Lucifer tehát elfelejti, hogy a saját háza táján kéne söprögetnie és neki kéne átmennie előbb egy megtisztuláson.

Nézzük meg egy kitalált és elnagyolt példával, hogy miként működik ez a játszma egy hatalommal rendelkező férfi szemszögéből.

Hank, a demokrata párt frakcióvezetője rövid beszélgetésre várja Steve-et, a párt egyik kiemelt tagját a délutáni szavazással kapcsolatban.

 • Hello Steve, bújj be!
 • Hello Hank, mi újság?
 • Steve, nincs sok időm, rögtön a tárgyra térek. Azt rebesgetik a madarak, hogy te és két másik tag délután a tervezet ellen fogtok szavazni, ez így van?
 • Így…
 • És azt is hallottam, hogy te győzted meg őket arról, hogy nemmel szavazzanak, így van?
 • Így.
 • Nos, nincs időm egyezkedni veled, de én azt szeretném, ha mindannyian igennel szavaznátok. – És ezzel párhuzamosan, lassú, kimért mozdulattal áttol Steve elé egy nagy borítékot. Steve kibontja és elképed a látványtól…
 • Mégis mi ez Hank? Zsarolás?
 • Vág az eszed Steve, ezért maradhattál eddig a pártban. És ezért maradhatsz továbbra is, ha megteszed nekem ezt az apró szívességet.
 • Szívességet? Honnan szerezted ezeket a fotókat?
 • Steve, intézhetjük ezt kulturált módon, de az is lehet, hogy a holnapi lapok címlapjai a te fejeddel lesznek tele. Tiéd a választás!
 • Választás? Ez nem választás, te rohadék! Tönkre akarsz tenni?
 • Én egy lehetőséget kínálok neked Steve, de hogy lásd, milyen komolyan veszem a helyzetedet, adok neked még egy kis motivációt. – Azzal már tárcsázza is kedvenc újságíróját, Fredet. – Hello Fred, ki vagy hangosítva. Megkaptad a csomagot?
 • Hello Hank, igen.
 • És ahogy kértem, még nem nyitottad ki, ugye?
 • Nem.
 • Akkor nyisd ki és mondd el nekünk szépen Freddy fiú, hogy mi van benne!
 • Oké …. Hűűűűű, csak nem? A közbeszerzési bizottság fejese? Mit akarsz, mit csináljak ezzel Hank?
 • Egyelőre semmit, majd hívlak. – Lerakja a telefont. – Nos, Steve hallhattad.
 • Te szemétláda!
 • Nézd Steve, a hatalomnak ára van, és az élet keményen behajtja ezt az árat. Most én vagyok a behajtó. Szóval akarod-e folytatni az eddigi életedet? Akarod-e továbbra is ezt az életszínvonalat? Akarod-e fizetni a hiteleidet? Akarsz-e még ilyen ringyókkal kamatyolni közpénzből? Van választásod. Kemény választás meg kell mondjam, de szerintem neked menni fog.
 • Baszd meg, Hank! Ezért kicsinállak! … Rendben van, meglesz, amit akarsz, de azt ne hidd, hogy ezt annyiban hagyom.
 • Emlékeztetnélek, hogy ezek a fényképek nálam maradnak… – Steve kiviharzik az irodából, Hank pedig elégedett komolysággal néz utána. Elpakolja a páncélszekrénybe a fényképeket, a többi mappa közé, majd visszaül a székébe és újra felhívja Fredet.
 • Hello Freddy, mehet a holnapi számba az, amit küldtem.
 • Köszö… – Hank kinyomja, majd tárcsázza is a következő számot.
 • Hello Bill, akarsz egy új pozíciót?
Forrás: press-start.com.au

Egy elég kemény, filmbe illő szituáció zajlott le néhány perc alatt. Precíz ütés, pont az áldozat gyengepontjába, gondosan előkészített terv alapján. Hank végletekben gondolkodik, egy valódi jégcsap, aki meg sem adja az esélyt a tárgyalásnak, vagy a közös megegyezésnek, nemhogy a hibázásnak. Ami kilóg, azt le kell vágni! Komplett gyűjteménye van arról, hogy kit, mivel lehet sakkban tartani és ellentmondást nem tűrő módon veti be őket egy mesterlövész pontosságával. Állandóan kalkulál, mindig készenlétben van, és ha el akar érni valamit, az biztosan mélyen fog érinteni másokat is, miközben ő végig kimért marad.

Ez a játszma természetesen nem ilyen kiélezetten és drámaian jelenik meg a mindennapokban, de valahányszor felbukkan, akkor nagy eséllyel a kíméletlenség, az ádázság és a fanatizmus veszi át bennünk az irányítást. Még így is lehetne építően használni ezt a rengeteg energiát, de az esetek többségében nem a jelenre reagálunk, hanem ösztönösen és szélsőségesen védjük magunkat az újabb lehetséges fájdalmaktól. Előfordulhat, hogy egy barátunk nem éppen megértő módon reagál egy sztorinkra és ahelyett, hogy ezt megbeszélnénk, azt szűrjük le, hogy egy hasznavehetetlen barom, akit jobb lenne nem látni többé. Magyarán szépen elszeparáljuk magunkat abban a hitben, hogy ő is ellenünk van, ő is csak fájdalmat okoz. Ezzel a hozzáállással pedig lassan nem marad senki, akiben megbízhatnánk, szóval valóban be is teljesül az, hogy egy dzsungelharccá válik az életünk, aminek minden percében készenlétben kell állni.

Ha valaki ezzel a programmal küzd, akkor kifejezetten fontos megbarátkozni a saját állati részével. Mindenkiben ott van ugyanis az evolúció összes eddigi találmánya. Az ember agya tartalmazza a hüllőagyat vagy más néven agytörzset, ami a túlélést szabályozza; az emlősagyat, a limbikus rendszert, ami az érzelmekért felelős; az agykérget, ami a racionális gondolkodást kontrollálja; és a prefrontális lebenyt, ami csak az embernél fordul elő és azért felelős, hogy a szituációkban lehetséges kimeneteleket tudjon kalkulálni, azaz felülírni az ösztönös válaszokat.

Az állati résszel való ismerkedés azért fontos, hogy a leendő beszélgetéseinkben ne két agytörzs menjen ölre egymással, hanem ha már van, akkor használhassuk a racionális gondolkodást és a kognitív funkciókat is. Így jöhet vissza az elfojtásból az agressziónk, ami mindenkinél alap tulajdonság és a határok megtartására vagy azok kiszélesítésére kéne, hogy szolgáljon, de elfojtott formában frusztrálódik. Passzív agresszió lesz belőle, amiből származik az önmarcangolás, az erős kritikusság, az érzelemmentesség, a pusztítási vágy vagy a félelem a saját erőnktől.

Ha sikerül az állati részek integrációja, akkor onnantól kezdve ez a fentebb tárgyalt, igencsak szélsőséges program megfoghatóbbá válik, sőt a benne rejlő rengeteg nyers energia kreatívabban használható. Például ahelyett, hogy a munkatárs kipurgálását képzeled el nap, mint nap, megtanulsz egy új idegen nyelvet. 🙂

Ha esetleg észrevetted a környezetedben vagy magadon ezt a mintát, akkor sem kell leírni, vagy büntetni magad. A szembesülés után jöhet a meghaladás.

Ennek első lépése mindig a felfedezés, a második a belső munka, a harmadik pedig magától történik meg, ez az átváltozás.

Az első lépés részben megtörténhet a sorozat cikkein keresztül vagy egyéni horoszkópelemzésen, de a második lépéshez már mélyebb, személyes kontaktus kell, hogy feltárjuk azokat a kibillenéseket, amelyek rejtetten irányítják az életedet ezen a játszmán keresztül.

Ha szeretnéd felmérni a születési képletedet, vagy belecsapnál egy terápiás folyamatba, és elkezdenéd felszabadítani magad a játszmák alól, akkor keress meg ezen elérhetőségek valamelyikén.

fotosjanos@asztropszichologia.hu

Kapcsolat

Facebook

06-20-445-55-57

Fótos János