Fényszög pszichológia 8. rész – Merkúr

Az előző részek tartalmából:

Ebben a cikksorozatban az asztrológiában jól ismert fényszögeket kötöm össze a pszichológiában alaposan feltárt sorskönyvekkel és játszmákkal, így a tradicionális vagy ezoterikus magyarázatok köznapibb, modernebb formában is érthetővé válnak. Az előző részekben leírtam, hogy mit jelent a fényszög és a játszma fogalma, valamint terítékre került a Nap, a Jupiter, a Mars, a Neptunusz, a Hold, a Plútó, a Vénusz, az Uránusz és a Szaturnusz működése.

  1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész

A Merkúrt fogom ezúttal mélyebben kielemezni és megnézzük, hogy az ő konstellációi hogyan kapcsolódnak a játszmákhoz. A Merkúr és az Aszcendens együttálláshoz kapcsolom elsősorban a lenti leírást, de ha valakinek Ikrekben van a Nap, Hold, Aszcendens, születési uralkodó vagy a Merkúr együtt áll ezekkel az elemekkel, akkor is érdemes lesz kontemplálni az itt leírtakon. (Természetesen asztrológus és asztrológiai ágazat szerint más konstelláció is elképzelhető.)

A Merkúr a Szűz jegyet is uralja, de a lentebbi játszma a Szűzhöz nem áll közel. Az ő játszmájához az előző részt, a Szaturnuszt érdemes elolvasni.

A játszma oldalt fogom jelenleg is kivesézni. Nem kell tehát teljesen magadra húzni a cikk(ek) tartalmát, de elképzelhető, hogy látsz majd bennük hasonlóságot az életeddel. Az itt tárgyalt általános információkat az egyéni tanácsadásokon szoktam személyre szabni, és így egy komplex kép tárul fel a belső világodról, ami alapján világossá válik, hogy mit kellene rendbe rakni az életedben és mi az, aminek a megszüntetésén nem kell fáradoznod. Érthető módon itt ilyen pontossággal nem tudjuk kitárgyalni a témát, de kiinduló pontnak mindenképp hasznos lesz a cikk.


A Merkúr játszmája: „Engem minden érdekel!”

Forrás: www.facebook.com/insanity

Szedjük elő ismét egy kicsit az ember fejlődési szakaszait, hogy érthetőbbé váljon a téma. Ahogy egy előző részben említettem, abban a legtöbb fejlődéselmélet egyetért, hogy 6-8 jól elkülöníthető szakaszon megyünk át az érésünk során. Ezek közül az első a megszületéshez közel eső időszak, amikor lassacskán érzékeljük, hogy az anyától különálló fizikai testünk van, majd a dackorszak berobbanásával rendesen rányomjuk a tintát a határaink meghúzására. Megjelenik az egó és elkezdünk beszélni. Itt még nincs logika, de a gondolkodás már a múltat, a jövőt és a miérteket kutatja. Ez az a szakasz (kb. 3-6 éves kor), ahol kialakulhat a tárgyalt játszma gyökere és minél nagyobb súlyok (traumák) kötnek minket ide, annál inkább beragadunk a végtelenül kíváncsi, de súlytalan Miért-Miért-Miért üzemmódban.

A fejlődés azonban nem áll meg. Családja válogatja, hogy mikor, de lassan elindul a szabályok tanulása, az illem elsajátítása. Ez az iskoláskor kezdete, amikorra már képesek vagyunk belegondolni mások helyzetébe, így azt is el tudjuk képzelni, hogy ha folyamatosan hisztizünk, az anyának rosszul eshet. Az iskoláskor beköszöntével egyre erősödik a csoport élmény, és már nem vagyunk annyira önzően kisajátítóak. Legalább a családunknak, a szűk körünknek jót akarunk, toleráljuk őket, hallgatunk rájuk. És innen jön a nagy lázadás, a tinédzser kor, a maga szexuális izzásával, esztelenségeivel és önállóságra törekvésével. Ebben a szakaszban érik be annyira a gógyink, hogy már meg tudjuk kérdőjelezni a betanult szabályokat, és innen egyenes út vezet ehhez a kérdéshez: Ki vagyok én?

Egy biológiai gép? Egy családi szokáshalmaz? Kis Béla? Anyám fia? Van olyan eset, amikor elfogadjuk, hogy a családi értékek továbbvivői vagyunk, van olyan, amikor a hivatásunkkal azonosítjuk magunkat és abban találjuk meg az értelmet és van olyan, hogy az utódok nevelése által találunk perspektívát. De aki ennél is tovább kutakodik, az elkezd magasabb szintű tanulmányok után vonzódni. Tudományos eredményekről, kutatásokról, elemzésekről tanul és értelmet akar társítani annak, ami ő maga. Világnézetekkel ismerkedünk, és ha nem elég a racionális nézőpont, akkor az irracionális oldalt, azaz a vallásokat, filozófiákat, spiritualitást is elkezdjük felfedezni.

Ezen a szinten is kialakulhat a játszma, de itt már szofisztikáltabban. (Természetesen lehet arra gondolni, hogy 3-6 éves korban már létrejött a gyökere, itt pedig ismétlődik.) Ezen a ponton kellő tudás áll rendelkezésre ahhoz, hogy bármi mellett vagy ellen érveljünk. Lehet olvasni könyveket mindenről pro és kontra. Lehet hallgatni tanfolyamokat minden irányzatról, minden területen és ebben a vélemény-kavalkádban elvész a helyes és helytelen fogalma.

Simán mondhatnánk, hogy lehetne ez a jin-jang egysége, a Tao, a felébredés állapota, hiszen abban szűnik meg a dualitás, szívódnak fel az ellentétek és mindent jelzők nélkül, semlegesen lát az ember. Nos, ez még nem az! Valójában fejtetőig benne vagyunk a már tájékozott elménk kavargásában és ebben a játszmában súlytalanná válunk. Semmi mellett nem tudunk pálcát törni, mert már rögtön ott vannak a fejünkben az újabb érvek vagy az innen-onnan tanult vélemények. Ebben az állapotban minden relatív. Hab a tortán, hogy igen ingerlő tud lenni minden körülöttünk felbukkanó fix vélemény, mivel minden kizárólagos infóval, határozott kijelentéssel harcba szállunk és ellenérvekkel, kérdésekkel árasztjuk el, míg azt is súlytalanná nem tesszük.

Forrás: www.incplan.net

Nézzünk meg erről egy konkrét példát. Ez egy beszélgetés lesz egy férfi (Ádám) és egy terapeuta (Dávid) között.

– Hello Doki!

– Hello Ádám! Ha kérhetem, maradjuk a Dávidnál. 🙂

– Jó, rendben, de ez nekem túl behatárolt. Idegesítő, hogy le vagyok korlátozva egyetlen megszólításra.

– Úgy látom eléggé tisztában vagy azzal, hogy mit érzel.

– Hát igen, elég sok tanfolyamon és terapeutánál megfordultam már. Mindegyik hasznos volt a maga nemében és mind által tanultam valamit magamról, úgyhogy már jól megy a befelé figyelés.

– Értem, ez remek! Miben kérnéd a segítségemet?

– Az a bajom, hogy nem értek egyet a világ működésével.

– Konkrétan mi zavar?

– Minden! A műanyag felhasználás, a klímakatasztrófa, Trump, Orbán, a gyógyszeripar, a fitness macák, a harmadik világ éhínsége, a humanitárius akciók korrupciója, a hierarchikus berendezkedés, az alapvető jogok eltiprása, a kétmillióféle diéta, az évente kéthavi fizut igénylő iphone-ok.

– Szép lista. Hol fogjunk hozzá?

– Én nem tudom, te vagy a doktor.

– Azt ugye tudod, hogy nem én foglak téged rendbe rakni, hanem te saját magadat?  Én csupán besegítek.

– Igen, tudom, a buddhizmus tanítása szerint az élet szenvedés és ezt én hoztam létre, mert illúzióban vagyok, tévesen azonosulok. Nekem kell a téves azonosulásokat felismernem és visszavonnom.

– És ezt hogyan csináltad eddig?

– Belemélyedtem a jógába, ami azt mondja, hogy meg kéne zaboláznom az elmémet, mert jelenleg ő irányít engem és minden nap gyakorlatokat kéne végeznem. Úgyhogy elkezdtem hatha jógázni, légzőgyakorlatozni és relaxálni. De rohadtul ingerelt ez az egész, egyszerűen nem tudtam koncentrálni és nem láttam értelmét.

– És aztán mit csináltál?

– Utólag visszanézve baromságot. Merthogy elmentem egymás után egy asztrológushoz, egy látóhoz és egy numerológushoz. Az asztrológia szerint ebben az életszakaszomban már családot kellett volna alapítanom, de a Szaturnuszom rossz helyen áll. Egy látó azt mondta, gyógyítói képességeim vannak és kezdjek el emberekkel foglalkozni. A numerológia szerint pedig a pontos, precíz, racionális kutatás lenne a feladatom, tehát jobb, ha a mérnöki vagy pénzügyi pálya felé veszem az irányt.

– És mire jutottál ezekkel?

– Meg akartam tudni, hogy kinek van igaza, úgyhogy belemélyedtem a Ji Kingbe és jópár napig próbáltam magamnak jósolni, de ez a módszer nem adott megnyugtató válaszokat.

– Mit adott?

– Még jobban összezavarodtam. Át kéne kelnem a Nagy Vízen, meg egy csomó elvont dolog jött ki. Úgyhogy belemélyedtem a szimbólumok megfejtésébe, így találtam rá Jungra, aki elég sokat foglalkozott álomfejtéssel. Elkezdtem naplózni az álmaimat és megpróbáltam megfejteni őket. Időközben persze kiderült, hogy az álomfejtés könyvekkel lehetetlen, mivel azokkal az általánosításokkal nem lehet dolgozni. Úgyhogy elkezdtem pszichoanalízisre járni.

– És jobb lett?

– Nem. Mert időközben nagyon elkezdett érdekelni a pszichológia és elolvastam egy csomó könyvet. Olyan infókat is találtam, amelyek ellentmondanak a terapeutám módszerének. Néhány könyv például fixen állította, hogy az analízissel nem megyek semmire. Úgyhogy megint elkedvetlenedtem és új irányt kerestem. Eljöttem hozzád, mert jókat hallottam rólad. Az a gond, hogy totálisan megrekedtem, azt se tudom kire hallgassak. Mintha egy lépéssel sem járnék előrébb ahhoz képest, mint amikor elkezdtem.

– Értem. Akkor végülis nem a világ a gond, hanem a saját tehetetlenséged?

– Hát valahogy úgy. Szerinted mit csináljak?

– Én inkább megkímélnélek egy újabb véleménytől. Gondolj bele, eljöttél hozzám, hogy egy “rendes” pszichológustól kapjál tanácsot. De ezt megelőzően pszichológiát tanultál, hogy jobban megértsd az analízist. Az analízis ahhoz kellett, hogy az álmaidat jobban tudd megfejteni. Az álmok pedig ahhoz kellettek, hogy a Ji Kinget jól értelmezd. A Jóskönyv ahhoz, hogy el tudd dönteni, melyik tanácsadót kövesd. De a tanácsadók is azért kellettek, hogy megmondják merre kéne menni, mert a jóga nem adott elég gyors és izgalmas válaszokat. Az egész pedig abból a rettentő erős kijelentésből indul ki, hogy te teremtetted a saját nyomorodat. Az én véleményem csak egy újabb szem lenne a láncodon, amit aztán az összes eddigi szempontból ki tudnál elemezni és valamelyik biztos azt mondaná, hogy nem vagyok megfelelő, tehát továbbállnál.

– Hát így még nem gondoltam bele.

– Mit szólnál hozzá, ha inkább felfednénk annak a gyökerét, hogy miért érzed magad tehetetlennek?

– Jó, de…!

Azt már nem tudjuk meg, hogy Dávid megoldotta-e a helyzetet, de az elég jól felderült a beszélgetésből, hogy Ádámot egy rakás nézőpont rángatja ide-oda. Intelligensnek hiszi magát, de annyira még nem nyílt ki a tudata, hogy meglássa, az információk garmadája valójában nem intelligencia, csak tájékozottság. Amíg az infók nincsenek kiválogatva, és priorizálva, addig csak egy nagy massza az egész és hol egyik vélemény bukkan fel, hol a másik. Ezzel az olvasottsággal le lehet nyűgözni kevésbé olvasottakat, de amint fontos döntésekre kerülne sor, az ember tehetetlenné válik, mert nem tudni melyik könyv vagy tanító intései alapján határozzon.

Magyarul még nem fejlődött ki teljesen a felelősség felvállalása a saját döntésekért. Jobb a könyvekre, tanítókra, videókra támaszkodni, mert azokban kevesebb a kockázat, tehát nem kell annyira kilépni a komfort zónából. És félreértés ne essék, én nem a másik végletre, a lázadó individualizmusra akarom most rávinni a hangsúlyt, hiszen két résszel ezelőtt az Uránusznál elég részletesen kitárgyaltuk azt a játszmát is. A középsávot kellene elcsípni.

Ez a Merkúrhoz kapcsolódó játszma óhatatlanul elérkezik mindenki életében, aki keményebben belecsap az önismereti útba és nem egyetlen tradíciót követ. Ránk, nyugatiakra ez nagyon jellemző. Nálunk nincsenek olyan ma is élő és szilárd hagyományok, mint a hinduizmus, buddhizmus vagy az iszlám. Itt a szcientizmus vagyis tudományosság dívik jelenleg, a kereszténység pedig visszacsúszott második helyre. Nekünk rengeteg ideológiánk van és mindent mixelünk mindennel, főleg az 1960-as évektől kezdve.

Akit ez a játszma már elragadott, az tudjon róla, hogy nincs más hátra, mint előre. Át kell fúrni magunkat a nézőpontok sokaságán és éber figyelemmel, időnkénti önmagunkba mélyedéssel kiszűrni a hasznosat. Ez ugye azzal járna, hogy időnként be kell lassulni, sőt meg kell állni és átgondolni lassan a dolgokat, esetleg leírni őket. Ha folyton csak új és új nézőpontokat hajtunk annak reményében, hogy majdcsak lesz valaki, aki pontosan ránk illő információt ad át, akkor kutathatunk életünk végéig.

Tenni kell egy alapvető különbséget:

Forrás: www.facebook.com

Itt is érvényes az, hogy ha felfedeznél a horoszkópodban bármilyen ehhez a játszmához kapcsolódó fényszöget vagy konstellációt, az ne rémisszen meg, a sorsunk nem kitörölhető, de meghaladható.

A meghaladás első lépése mindig a felfedezés, a második a belső munka, a harmadik pedig magától történik meg, ez az átváltozás.

Az első lépés részben megvalósulhat a sorozat cikkein keresztül vagy egyéni horoszkópelemzésen, de a második lépéshez már mélyebb személyes kontaktus kell, hogy feltárjuk azokat a kibillenéseket, amelyek rejtetten irányítják az életedet ezen a játszmán keresztül.

Ha szeretnéd felmérni a születési képletedet, vagy belecsapnál egy terápiás folyamatba és elkezdenéd felszabadítani magad a játszmák alól, akkor keress meg ezen elérhetőségek valamelyikén.

fotosjanos@asztropszichologia.hu

Kapcsolat

Facebook

06-20-445-55-57

Fótos János