A gondolkodásod lomtalanítása 5. rész – Az asztrológia

Volt egy időszakom, amikor pár önismereti tanfolyam, egy nagy rakás elolvasott könyv, és százával átrágott cikk és videó után egy fikarcnyit se éreztem magam összerakottabban, mint azelőtt. Ennek következtében az önismeretet feltettem a polcra és a karrieremmel kezdtem többet foglalkozni.

Ám kis idő múlva történt egy nem várt fordulat.

Egy év se telt el és újra fellángolt bennem a vágy arra, hogy megértsem, miért csinálom úgy a dolgokat, ahogy. Ekkor bukkant fel egy asztrológia könyv, aminek elolvasása után dobtam egy hátast. Olyan pontosan leírta az aktuális működésemet, hogy az elképesztő volt! Abban a szent pillanatban eldöntöttem, hogy én ezt a módszert meg fogom tanulni!

Azóta is az egyik legvonzóbb önismereti módszernek tartom, és bár kettőnk kapcsolata eléggé rendhagyóan működik, a mai napig fejlesztem magam benne és vele.

Erről a módszerről adok most egy szubjektív összefoglalást és természetesen arról is lesz szó, hogy hogyan lehet felhasználni az asztrológiát a gondolkodásunk lomtalanításához.


Először is tisztázzuk, hogy mire jó az asztrológia.

A személyiségünk feltérképezésére? Igen, szerintem erre teljesen működőképes.

Az önismeret mélyítésére? Igen.

A jövő kifürkészésére? Talán… bár ezzel kapcsolatban erős fenntartásaim vannak.

Hogy betekintsünk kicsit a színfalak mögé, el kell mondanom, hogy nincs egyetlen asztrológia. A horoszkópok értelmezésének annyi verziója van, ahány ember foglalkozott eddig a témával. A mai napig nincs konszenzus arról, hogy egy konstellációt hogyan kellene lefordítani és valószínűleg nem is lesz. Természetesen vannak tankönyvek, leírások, applikációk, de ezek vagy a készítő gondolkodását vagy általánosításokat tartalmaznak. Önismeretre csak abban az esetben alkalmasak, ha vesszük a fáradságot és elmélyedünk abban, hogy a leírások milyen módon és arányban teljesülnek a saját életünkben.

Nem tehetünk igazságot az ügyben sem, hogy vajon a nyugati, a védikus, a kínai, a tibeti vagy a maja asztrológia a helyesebb. Csinálhatunk statisztikákat, de akkor sem fogunk oda kilyukadni, hogy 100%-ban meg tudunk valamit határozni. Egész egyszerűen azért, mert a teremtett világ nem ilyen természetű. A teremtett világ fejlődő, tehát nem teljesen állandó és nem teljesen meghatározott.

Arra sincs egy egyszerű igen/nem válasz, hogy helyes-e az asztrológia. Helyes-e ehhez a módszerhez fordulni vagy inkább a számmisztikával, az enneagrammal, az arcolvasással, a pszichológiai személyiségtesztekkel kellene foglalkozni. Mindenki onnan kér tanácsot önmaga megértéséhez, ahonnan akar, vagy ahová eljut. A lényeg, hogy egyik tanácsot sem érdemes végpontnak tekinteni és minden információt meg kell fontolni.

Mire jó tehát egy ilyen szubjektív módszer?

Egyszerűen szólva arra, hogy életed egy adott szakaszában megkapd a tudatszintedhez és a világnézetedhez illő információt, ami hozzásegít téged a fejlődéshez.

Én például úgy dolgozom mostanában, hogy megpróbálok egy kötetlenebb beszélgetést kialakítani a másik féllel. Elmesélem, amit kihámozok a képlete alap információiból, és közben megbeszéljük, hogy ő mit hogyan lát teljesülni ezekből. Majd megbeszéljük, hogy merre és miként lehetne változtatni vagy fejlődni.

Nem azon van a hangsúly, hogy őt igazítsam a képletéhez, vagy valamilyen ideális szabályrendszerhez, mivel az csak egy újabb megfelelési kényszert szülne. Azokból már van bőven elég mindenkinek. 🙂

Szerintem a lényeg inkább az, hogy az ember ismerje meg azokat a belső erőket, amelyek őt a tudta nélkül mozgatják és szerezze meg felettük az irányítást. Az irányítás megszerzésének első lépése a tájékozódás.

Viszont ez a folyamat nem azzal folytatódik, hogy új személyiséget kéne kifejleszteni és mindent le kéne tenni, ami születéstől kezdve adott. Arról van szó, hogy a személyiségünk nagyon nagy része el van kanászodva és horoszkóptól függetlenül mindannyian képesek vagyunk kontrolvesztetten követni egy vágyat, sérülést okozni magunknak vagy önfejűen szarni a közvetlen környezetünk érdekeire. Ki kell ismerni, hogy milyen örökölt vagy átvett minták szerint csináljuk ezt a rombolást, mik a stratégiáink és ezek finomításán keresztül fejleszteni a személyiségünket.

A belső munka által nem a személyiségünk fog lecserélődni (nem a horoszkópunk fog megváltozni), hanem a benne lévő szélsőségek és ismeretlen erők fognak csitulni. Egyszerűbben szólva kiegyensúlyozottabb leszel, de továbbra is lesz személyiséged. Például akinél a Kos dominál, annál úgyis észrevehető lesz a nagy hévvel végzett munka; akinél a Bika, ott a megfontolt kivárás fog gyakran feltűnni; akinél az Ikrek, annál szinte soha nem lesz egyszerre egy dologra fókuszálás… stb.

Ezeket az eleve adott személyiségjegyeket érdemes elfogadni és már ezáltal is csökken a bennük lévő szélsőségesség.

Miért lehet ez így?

Egyszerűen annak köszönhetően, hogy tekintetbe vannak véve és nem küzdünk ellenük.

Jung szerint amit a tudatosság szintjére emelünk, az megszűnik kényszerítő hatású lenni. Azaz ha tudod magadról, hogy folyton szétszórt vagy, és ez a szokásod nagyon dühít, akkor valószínűleg több energiát fordítasz arra, hogy ezt a tulajdonságodat elfojtsd, elrejtsd, elfedd, szégyenkezz miatta, minthogy kiismerd az okát. Ami el van fojtva, az a tudattalanba kerül, azaz nem tudatos, tehát folyamatosan kényszerítő hatással bír, és bármennyire is idegesít, újra és újra elragadnak a szétszóródási hullámok.

Míg ha azt választod, hogy elfogadod, hogy ilyen is tudsz lenni (Igen én most szétszórt vagyok, és most nem tudok másmilyen lenni!), akkor a tudatos szinten tartod a személyiségvonásodat. Azaz nem törekszel arra, hogy megsemmisítsd önmagad egy részét. A személyiséged már ettől a gesztustól finomodhat, sőt több energiád marad arra is, hogy belső munkával kitakarítsd a gyökerét és így is finomíts rajta.

Majd egy napon azt veszed észre, hogy már nem dühít annyira a szétszórtság, sőt lekerült róla a stigma és már úgy értékeled, hogy hatékonyan tudsz egyszerre 2-3 területen is helyt állni, vagy sok különféle terület információit értelmezni. A csapongó szétszórtság átalakult többrétű érdeklődéssé, de ehhez tenni kell. Nem elég az átfogalmazás. 🙂 Nem elég annak a mantrázása, hogy elengedem a szétszórtságot.

Minden nézőpont kérdése, de meg kell teremteni az új nézőpontokat!

Amire még oda kell figyelni.

Minden asztrológus vagy tanácsadó a saját világnézete, a saját fejlettsége és a saját aktuális összeszedettsége szerint elemez és nem kell mindig szó szerint venni az információt.

Nézzük meg ezt példákkal!

Tegyük fel, hogy azt hallod az asztrológustól, hogy már felesleges a gyerek-projekttel foglalkozni, mert úgyis elvetélnél. Ez egy igen nyers, romboló és tudatszűkítő közlés. Elképzelhető, hogy a tanácsadó mereven fatalista, büntetni szeretné a világot, utálja magát, rossz passzban van, de ne kenjük rá a teljes felelősséget. Te választottad ezt az asztrológust. Neked is lehet egy szigorú, büntető férfiképed vagy ilyen lett gyerekkorodban a felnőttekről megalkotott képed. Egy ilyen szituációban valójában az a kérdés, hogy meg mered-e kérdőjelezni az ukázt? Ellent mersz-e mondani a büntető férfinek/felnőttnek, akit most épp az asztrológus játszott el?

Vagy vehetjük a saját példámat. Elmentem egyszer egy védikus asztrológushoz, mert kíváncsi voltam, hogy mivel mond ez a módszer mást. A tanácsadó az elemzés felében a személyiségemről beszélt, a másik felében pedig a jövőmről, amibe belevegyítette egy saját látomását Magyarországról. Kijöttem az elemzésről és először azt gondoltam, hogy rendesen elcsesztem 15 ezer forintot. 🙂 Aztán belemélyedtem, hogy vajon miért volt nekem szükségem arra, hogy rám húzzanak egy ködös és kétes jövőképet. Miért volt szükségem arra, hogy valami katasztrófa bekövetkeztétől kéne féljek és eszerint kéne tervezzem az életemet?

Az útmutatás tehát nem mindig szó szerint jön!

Jöhet próbaképpen, felrázásképpen, vagy kapunk egy komplett mintaismétlést a tanácsadóval lejátszott szituációtól, ami alapján tovább dolgozhatunk magunkon. Itt eldől, hogy képesek vagyunk-e megkérdőjelezni az elhangzottakat, beépíteni azt, ami hasznos, és elvetni azt, ami haszontalan.

A helyesen használt asztrológia tehát gondolkodtat.

Arra késztetne, hogy ha már megismertük a képletünk alapvetéseit, akkor éber önmegfigyeléssel be is azonosítsuk azokat magunkban. Figyeljük meg, hogy mi hogyan teljesül a megbeszéltekből. Figyeljük meg, hogy mi mennyire erős minta. Figyeljük meg, hogy mi az, ami teljesen behúz minket. Figyeljük meg, hogy mik az erősségeink.

Így válik élővé az önismeret. Azaz a könyvek, a tanfolyamok, a tanácsok után élőben teszteled magadon az infókat.

Az asztrológia hallatlanul nagy segítséget tud adni az alap minták beazonosításában, ami által nagyon nagy megkönnyebbüléseket tud okozni. Egyszerűen szólva kiderül, mit miért csinálunk.

És innen jön a java… hogy mit kezdünk a kapott információval.

Fótos János


Ha szeretnél belecsapni abba, hogy az asztrológián keresztül jobban megismerd önmagad, akkor az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz elemzésre:

06-20-445-55-57

fotosjanos@asztropszichologia.hu

Kapcsolat

Facebook