Belső munka

A belső munka röviden arra jó, hogy a gyakran megélt félelem- és hiány uralta tudatállapotaidból folyamatosan változz egy felszabadultabb állapot felé, azaz a játszmákra való meghívásokat egyre kevesebbszer indítsd vagy fogadd el.

Egy játszma egyszerűen ez: “Ha szeretsz akkor megteszed azt, hogy…”

Ösztönös, tehát nehéz irányítani, elfojtásokra, hiányokra épül fel és manipulatív. Két ember kell hozzá legalább, akik az aktuális tudatállapotukban egymástól várják a hiányaik feltöltését, miközben nagyon védik a saját énjüket mindenféle változástól.

Azzal jó ha megbékélünk, hogy az ember világa játszmákból épül fel, míg fel nem ébred teljesen, de nem kötelező ezekben az ismétlődő fájdalmas körökben maradni.

Másodszor az a fontos, hogy egyszerre zajlik bennünk két folyamat: a felnövés és a felébredés.

Előbbi pszichológiai, utóbbi misztikus folyamat, de egyik sem működik a másik nélkül. Felébredni felnövés nélkül annyit jelent, mint elveszni az idealizmusban és tagadni a fizikai világot. Felnőni felébredés nélkül pedig annyit, mint profin és sikeresen működni a fizikai világban, az élet viszont mélység nélküli és üres. A felébredés adja a tudat tágasságát, az irracionális dimenziót, a felnövés pedig a stabilitást, a racionális dimenziót. A kiegyensúlyozott létezéshez egyik oldal sem lehet elfojtva.

A belső munka leginkább a felnövésben tud segíteni.

Felmerülhet a jogos kérdés, hogy ha elmúltam 18, akkor nem számítok felnőttnek? Nos… nem feltétlenül.

A felnőttséget nem az életkor határozza meg, hanem az érettség, az éberség és a bölcsesség. E tulajdonságokat pedig rendkívül erős módon befolyásolják a hiányaink, például a szeretet vagy figyelemhiány, melyek a korai traumákból táplálkoznak. Értelemszerűen nem tud teljesen éretten viselkedni az, akit tudat alatt az általános iskolában elszenvedett megaláztatásai vezérelnek, hiszen nem a jelenre reagál, hanem egy készenléti állapotban azt figyeli, honnan jöhet újabb megaláztatás, ami elől meg kell védenie magát. Ilyenkor jó eséllyel a 6-7 éves kori énnél van a gyeplő, akármekkora is a biológiai kor.

Mindannyian így működünk. Egyikünk sem ússza meg a gyerekkort patyolattisztán. Mindannyian számos traumával és elfojtott én-résszel rendelkezünk, mire elérjük a társadalmilag elfogadott felnőtt kor küszöbét, a 18. évet, de a fejlődés nem áll le. Fel kell növeszteni magunkat a biológiai korunkhoz és ehhez az elfojtott részeinket kell visszaintegrálni.

Az elfojtott én-részeink úgy keletkeznek, hogy egy adott életkorban feldolgozhatatlannak bélyegeztünk egy élményt és a hozzá kapcsolódó emlékeket, én-részeinket elnyomtuk. Az elfojtások fölé védekező mechanizmusok épültek fel annak érdekében, hogy a hasonló szituációkat elkerüljük. Mindenkiben számos elfojtott én-rész vár a sorára és amíg vissza nem integrálódnak, addig valamiképpen szabotálják a fő én működését generációkon át öröklődő hiedelmeken, családi megrögzöttségeken, vagy gyerekkori traumákon keresztül.

Például életedben először elmész egy energiagyógyász tanfolyamra, ahol nagyon sok kérdésre választ kapsz. Az oktató karaktere annyira lehengerel, hogy azt mondod, mostantól mindenben hasonlítani fogsz rá. Ezzel a döntéssel elfojtottad azokat a szokásaidat, én-részeidet, melyek nem illenek a tanításba. Beindul a spirituális felfuvalkodás, a kizárt én-részek pedig démonizálódnak. Szellemek, rontások, ártó emberek, fekete mágusok, negatív energiák alakját öltik, te pedig folyamatosan harcolsz ellenük. Egy idő után azonban észreveszed, hogy ennek a harcnak sosincs vége, belefáradtál, ki akarsz lépni. Mi ebből a kiút?

A belső munka során először is belemegyünk abba, hogy mi a gondod, megfogalmazod a szituációt a te szempontodból és elkezdjük behívni hozzá az érzéseket. Innentől kezdve többféle terápiás technika is alkalmazható, de nem követünk pontosan egyetlen protokollt sem, mivel nem a technikákhoz akarlak téged idomítani, nem egy újabb szerepet akarok rád aggatni, hanem a felszabadulásodon van a hangsúly. Ha hagyod magad beleengedni az érzéseiden keresztül egy megváltozott tudatállapotba (ebben is segítek), akkor feltárulhat számodra, hogy mi elől véd meg téged az, hogy egy tant feltétel nélkül magadra húzol.

Nem arra fókuszálunk, hogy kiválasszunk egy még tökéletesebb tanítást, amihez tarthatod magad és nem a minták kitörlésével foglalkozunk, mivel minden ilyen művelet csak egy újabb elfojtást szülne. Egy mélyebb réteget célzunk be és konkrétan oda próbálunk eljutni, hogy miért jöhetett létre a minta, miért lett száműzve egy bizonyos én-rész, majd ezt a részedet megkíséreljük visszahívni, visszaintegrálni.

A fenti példánál maradva azt próbáljuk felkutatni, hogy milyen érzelmi hiány vitt téged afelé, hogy feltétel nélkül magadra húzz egy tant és ahhoz kösd a biztonságod.

Ehhez nem szükséges pontos emlékeket felkutatni, nem agyból dolgozunk, hanem rábízzuk a folyamat jelentős részét a tudatalattidra. Ahogy testi szinten az ember képes magát bármilyen nyavalyából kigyógyítani, úgy lelki szinten is van egy hihetetlenül hatékony öngyógyító rendszerünk. Testi szinten sem a gyógyszer gyógyít meg, csak elősegíti azt, hogy a szervezet hatékonyabban gyógyulhasson. Ugyanígy a belső munka vagy a segítő személye is a hatékonyságot növeli, de a gyógyulást, az integrálást te csinálod meg.

Ha a példánál maradunk, akkor az elfojtott részed visszaintegrálásával megerősödnek azok a tulajdonságaid, amiket az elfojtással száműztél, tehát a lazaságod, nyitottságod, rugalmasságod. Valamint ezentúl nem kell energiát fordítanod ezen én-rész elfojtásban tartására, tehát még az én-erőd, az általános küzdőképességed is növekszik. Megszűnik a védekező mechanizmus (mivel már nincs mit védeni) és az általa keltett érzéshalmaz is. Tehát jó eséllyel nem lesz bűntudatod, ha elkáromkodod magad vagy a tan által tiltott dolgot csinálsz. Itt hangsúlyoznám, hogy nem a tanokkal van baj, hanem a tanokon belül azokkal a megfogalmazásokkal, amelyek bűntudatot vagy szégyent keltenek. Minden olyan tanítás, ami a karma, valamilyen istenség vagy tekintélyszemély büntetését helyezi kilátásba, szűkíti a tudatot és a felébredés, felnövés ellen dolgozik.

Összefoglalva tehát a fenti szisztéma alapján haladunk afelé, hogy egyre tágabb legyen a tudatod és egyre kevesebb játszma uralja az életedet. Jómagam a hozzáértésemmel, kérdésekkel, odafigyeléssel, megengedéssel támogatom a folyamatot, figyelembe véve azt, hogy már ott van benned az, amit ki szeretnél hozni magadból.


Technikai részletek:

Egy téma feldolgozásának folyamata és időtartama mindenkinél eltérő. Tapasztalatom szerint nem szükséges előre meghatározni egy fix ismétlésszámot, inkább arra érdemes figyelni, hogy kívül és belül mi változik az alkalmak között. Erre nagyon jó eszköz a naplózás!

Az alkalmak ára: 12 000 Ft

Minden alkalom időtartama 1,5 óra.

Ha le szeretnél mondani egy alkalmat, azt 24 órán belül már nem tudod megtenni.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a belső munka, akkor itt tudsz jelentkezni. Budapesten és Székesfehérváron is elérhető vagyok.

Ha egybekötnéd asztrológiai elemzéssel, arról itt tudsz olvasni.


Fejléc kép forrása: www.pixabay.com